Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

brorsdotter till Madame Jacquinot, syster till Sophie och Henri Perrot

Källor

Inga källor
Paris d. 3 Januari 1877. 3 januari 1877
Edelfelt var på nyårsaftonen hos Madame Jacquinot; Philip Forstén och Mademoiselle Marguerite Jacquinot livade upp stämningen; där var Monsieur Alexandre Parodi, författaren till "Rome vaincue" som spelas på Théâtre français; fröken Krogius lade till allas förargelse beslag på Parodi; Edelfelt fick tala med honom lite; som Alexandra Edelfelt kanske läst i Helsingfors Dagblad är Parodi italienare och han har endast fyra år varit i Frankrike och skriver redan fransk vers; han liknar baron Axel Mellin; han var intresserad av Finland, kände till Johan Ludvig Runeberg och ville ha en översättning av Kungarna från Salamis; Parodi har läst Kalevala och kunde 10 gånger mer finsk mytologi än Edelfelt; Mademoiselles Marguerite och Lilli Jacquinot, två unga Mademoiseller Perrot, deras bror Henry Perrot, Pauline Ahlberg, Carl Gustaf Sterky och Edelfelt var ungdomarna i sällskapet och de roade sig bland annat med bouts-rimés, en rimningslek.
Paris d. 16 Juni 77 16 juni 1877
Madame d'Avançon presenterade Edelfelt för den ena "charmante personne" [charmanta personen (kvinnlig)] efter den andra; Edelfelt kände sig tuvngen att dansa med dem; balkonversationen kom honom att tänka på Pierre Petit Gerard, som förutspått att samtalet skulle begränsa sig till vädret och den senaste tidens tryckande hetta; Edelfelt dansade kadriljer, polkor och valser med Mademoiselles Béraud, d'Avançon, Marguerite och Lilli Jacquinot, samt Henri Perrots systrar.
d. 8 mars 1879. 8 mars 1879
Edelfelt dansade kotiljong med den yngre Mademoiselle Perrot, Henri Perrots syster; det är livade flickor, koketta och mycket tacksamma för kurtis, samt pratsamma som fransyskor; de har något genomparisiskt i sitt yttre.
Paris d 9 Dec. 1879 9 december 1879
Henri Perrots syster gifter sig med en belgier i dessa dagar; bröllopet i St Germain arrangeras av Henri, Lequesne, Bachemont och andra osnutna snobbar; Henri och ett 20-tal ungherrar tar lektioner i mazurka för operans balettmästare och tänker göra furor [succé] i vinter.
Paris d. 12 april 82 12 april 1882
Henri Perrots och hans systrars mor, dog knall och fall på en visit för 14 dagar sedan
Paris d. 9 mars 1884 9 mars 1884
Häromaftonen var jag på Soirée hos herrskapet Perrot. – Efter att ha ätit en bastant middag. – fröken S. Perrot blickade, lofvade lära mig fransk vals och spelade Rubenstein. Hon och hennes syster komma hit i dag om en stund.
Söndag 29 maj 92 29 maj 1892
I förrgår var jag ute med Sophie Perrot och hennes syster – bjöd dem på middag i Neuilly och promenerade dem i Bois de Boulogne. Sophie Perrot var på ett ypperligt humör och längtade mycket efter Bertha
Glion s. Montreux den 5 Juli 95 5 juli 1895
Med Guds hjelp kommer jag efter om några veckor. Jag har ju Paris Dagnans, J. B. Pasteurs, Vallery Radots och Vallgrens så att jag icke är i sjön. – Dessutom Sophie Perrot och hennes syster (det är sannt, jag har glömt att helsa B. från S. P. som jag träffat 2 gånger.
Paris 28 juni 99 Onsdag afton 28 juni 1899
*Jag har ej fått träffa Sophie Perrot och hennes syster, de voro ej hemma.
torsdag morgon. 1 januari 1900
I går vid hemkomsten från Sophie Perrots systers middag med "Tessy v. Stackelberg, fick jag Mammas kära bref. Jag ser deri hvad jag alltid vetat, att Mamma är "Grande, noble et généreuse" men specielt hvad min hemkomst till jul beträffar. Mamma kan ändå vara säker på att jag får det vänt, ty utom den relativa ensamheten har jag dåligt samvete att dras med – dåligt samvete öfver att mina beräkningar, som vanligt icke slagit in, och att jag har arbete för en eller två månader ännu. Men å andra sidan – utställningen har verkligen tagit mera tid än jag kunde ana. – I alla fall är det bra mycket bättre att försumma en julvistelse hemma för arbete än t.ex för sjukdom, icke sannt? Och jag är Gud ske lof mycket rask och mycket munter och känner det som en "besoin impérieux" att göra något dugligt igen.
Paris söndag afton 27 maj 1900
I dag hade jag frukost för Sophie Perrot M. & Mme de la Roche. Aymon och Bertha på tyska restauranten (märkvärdigt nog den mest moderna nu).
Paris 15 juni 1900 kl ½ 11 e.m 15 juni 1900
Hos Mme de la Roche-Aymond var jag (Ellan hittade på en pretext) på middag med Stackelbergs Der var det mycket gemytligt och trefligt, och alla talade med sådan saknad och värme om B, som, décidément, har en afgjord pariser succès. Jag skall skicka till B. matsedeln (ypperlig för resten) på hvilken alla närvarande skrefvo sina namn och der grefvinnan S. skref: "Th. Stackelberg aina muistaa Bertouchka." Skulle Mamma, efter Kickis lektioner kunna skrifva så mycken finska?
Paris 12 dec 1900. 12 december 1900
I afton skall jag till Mme de la Roche Aymon. Sophie Perrots syster med Thessi Stackelberg.
Paris nyårsaftonen 1900 kl. 7. 31 december 1900
Nu skall jag gå ut och köpa blommor till Sophie Perrots syster Mme de la Roche-Aymon – till Sophie P. har jag skickat en väldig låda med Marrons glacés. likaså till fru Vallgren. Åt Chambure ger jag en aqvarell, åt Vallery Radots dotter gaf jag juldagen en gravyr.