Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

friherrinna, g.m. Albert Edelfelt i januari 1888

Antwerpen d 11 December 11 december 1873
Både Alexandra Edelfelt och Axel Antell nämner soarén hos de la Chapelles i sina brev; Edelfelt väntar med nyfikenhet på detaljer från Lulle (Julian) Serlachius.
Paris, andradag jul 1877 26 december 1877
Gunnar Berndtsons porträtt av Ellan de la Chapell är inte alls illa; någon felteckning i ögat ger en viss stelhet i blicken; Edelfelt håller med Alexandra Edelfelt om att kostymen är för enkel för ett sådant utseende; Berndtson skall följande vecka måla om händerna efter någon modell.
Fragment 1 januari 1880
Edelfelt gick med till Ellan de la Chapelle och moster på Louvren.
I dimman trevade de sig fram till Runebergs; Edelfelt skulle ha velat ha fru Lina Runebergs åsikt om Ellan de la Chapelle.
De kom in i en häftig diskussion om Henrik Ibsens Et Dukkehjem; Ellan de la Chapelle och Edelfelt var för frun och mot Helmer; inte förvånande tyckte fru Lina Runeberg om Helmer.
Edelfelt var föregående dag uppe hos Ellan de la Chapelle för att hämta henne till den så kallade Skandinaviska klubben; Ellan var förkyld och kom inte.
Efter en och en halv timmes resonemang gick Radstock och Edelfelt gick till Runebergs, utan Ellan; av patriotism och egoism hade han räknat med att få skryta på henne på fosterlandets vägnar.
Om några dagar ska Edelfelt föra fröken Ellan de la Chapelle till Madame Jacquinot, där fröken Anna Gardell bor; Ellan kan i artistiskt hänseende ha nytta av att känna fröken Anna Gardell, som är nästan den första målarinna av dem Edelfelt träffat som varit riktigt comme il faut; vore Madame Jacquinos pension billigare vore det bäst och trevligast för dem att bo där.
Paris, lördag d. 24 Jan. 1880 24 januari 1880
Edelfelt undrar när Gunnar Berndtson och Ellan de la Chapelle kommer.
Paris d. 8 februari 1880. 8 februari 1880
Edelfelt har sällskapat med Ellan de la Chapelle några gånger; häromdagen då det var ohygglig dimma (samma dag som olyckshändelsen på järnvägen i Clichy)
Paris d. 15 febr. 1880 15 februari 1880
Edelfelt längtar efter brev från Alexandra Edelfelt; Ellan de la Chapelle med sällskap bor i grannskapet och Edelfelt ser dem ofta; han önskar hon hade lite mera själ; han hälsar systrarna.
Paris d. 17 febr. 1880 17 februari 1880
Alexandra Edelfelt har bra människokännedom och en instinktlik takt som känner i luften hur en människa är; hon har rätt om Ellan de la Chapelle; Edelfelt tror att Ellan inte har något riktigt stort hjärta, hon gör åtminstone allt för att inte framstå som öm.
Ellan de la Chapelle med sitt sällskap bor i Edelfelts närhet, men är inte nöjda med pensionen; Edelfelt ville att de skulle bo hos Madame Jacquinot, men de anser det för dyrt.
Edelfelt har varit hos Madame Jacquinot med Ellan de la Chapelle; hennes skönhet vann allmän "approbation" [godkännande].
d. 29 Februari 1880. 29 februari 1880
Edelfelt berättade för Ellan de la Chapelle om Carl Armfelts förlovning, vilket togs emot med ett ofantligt lugn; Edelfelt tror det är klent beställt med Ellens ömmare känslor; hon skryter om denna köld; att hålla av sin mormor är inte nog här i världen; hon verkar behäftad med ett psykiskt, inte fysiskt, lyte; Edelfelt känner inte att han är tillsammans med en ung kvinna då han är med henne; det är något könlöst, egendomligt i hennes väsen; hon är vacker, även om hon inte har figur.
Häromaftonen var Edelfelt med Ellan de la Chapelle, Gösta Leffler och fröken Constance Lepsen på konsert; efteråt gick de på kafé och superade.
Paris d. 4 mars 1880. 4 mars 1880
Edelfelt har varit hos herrskapet Lepsen-Ellan de la Chapelle; de är missnöjda med sin pension; maten påminner dem om "talkko-kalas", med den skilnad att maten på talko är duglig och smältbar.
Paris d. 10 mars 1880. 10 mars 1880
Alexandra Edelfelt må tro att det var ett lebens [liv] på hotellet häromkvällen; Edelfelt kom hem från Ellan de la Chapelles och fann hela boulevarden framför hotellet full med folk; 330 amnestierade skulle komma från Brest och man hade i trädgården till Hôtel de la Marine ställt till en bankett; där var "gubben" Louis Blanc och George Clemanceau; Edelfelt tycker att kurtisen för Kommunen från de rödas sida är osmaklig; i kommunalrådet har redan två amnestierade från Nya Kaledonien fått plats, och snart är det troligt att flera blir deputerade; en herre med röd kokard ställde sig i vägen då Edelfelt försökte ta sig inte till hotellet, men släppte in honom då han hörde att Edelfelt bodde där.
Paris d. 16 mars 1880 16 mars 1880
Edelfelt var föregående dag hos Ellan de la Chapelle och sällskap, som flyttat till ett bättre logis vid rue de Rivoli; det är lika billigt som på pensionen och har utsikt mot Tuilerieträdgården.
Gummorna pratar och då något roligt sägs ska det med hög röst upprepas för fru Augusta Bremer, som är döv; Alexis Gripenberg lär vara förlovad med Helene Born, som förtrott detta åt Ellan de la Chapelle; Edelfelt har varit dum och erkänt sig en gång i tiden förälskad i fröken Born inför Gripenberg.
Odaterat brevkort 27 mars 1880
Edelfelt ska upp till Walter Runeberg, som modellerar byst av Ellan de la Chapelle.
Paris påskdag 1880 28 mars 1880
Edelfelt har sett Walter Runebergs byst av Ellan de la Chapelle, som inte liknar det minsta; Walter Runeberg har sagt åt Carl Mannerheim att han tagit illa upp av Edelfelts kritik mot statyn av fadern; Walter saknar kraft och energi, likaså statyn; den kan föreställa "gubben" Lindfors, Walter själv, ett äldre "fruntimmer" eller en äldre präst, men inte den som skrivit fänrik Stål; Edelfelt aktade sig för att kritisera bysten av Ellan.
Edelfelt tillbringade påskafton hos herrskapet Lepsen-de la Chapelle; Ellan de la Chapelle är en fullständig Helsingforsiska med rysk fernissa; Palmroth vore en passande man för henne; hon är snäll och kall, utan "elan" [anda] och det som gör en människa till "Guds beläte" och en kvinna till en kvinna.
Paris d. 3 april 1880 3 april 1880
Edelfelt spelade Ellan de la Chapelle med sällskap ett spratt föregående dag; då han gick låste han dörren från utsidan; de arma människorna skulle ha blivit levande begravda om inte conciergen hittat på att gå upp och hittat nyckeln på utsidan.
Paris, måndag d. 12 april 1880. 12 april 1880
Alexandra Edelfelt har i tidningarna kunnat läsa att den stora skandinaviska middagen hölls för en vecka sedan; den var lyckad, med undantag för Georg Sibberns , "Ciceros", tal; Edelfelt satt mellan Ellan de la Chapelle och fru Lina Runeberg; Ellan fördes till bordet av greve Hans Wachtmeister; där var ungefär 250 personer, bland andra svenska, ryska och danska ambassaderna med fruar, Christina Nilsson, den vackra grevinnan Barck celeber genom Henri Regnaults porträtt, fru Sebel-Lagergren som på sin tid var omtalad i Paris för sin skönhet, kammarherre Adolf Boy med sin vackra men romanska fru, samt målare och rika trävaruhandlare.
Paris d 13 april 1880 13 april 1880
Hans Wachtmeister anser att Edelfelt borde gifta sig med Ellan de la Chapelle; Edelfelt känner på sig att det inte skulle gå; han har sett henne hos Runebergs de senaste dagarna; Ellan har inte smak att klä sig och har något guvernantaktigt över sig.
Paris d. 27 april 1880. 27 april 1880
På jour de vernissage ska Edelfelt lotsa Ellan de la Chapelle och, med John Singer Sargent, misserna Austin på deras sista dag i Paris.
Paris d. 1 Maj 1880. 1 maj 1880
Edelfelt var dödligt trött då han kom från Salongen; hela eftermiddagen hade han konvoyerat [ledsagat] skön Ellan de la Chapelle.
Paris d 5 maj 1880. 5 maj 1880
Edelfelt har varit hos Walter Runeberg som avslutat Ellan de la Chapelles byst; de la Chapelles lär ha beställt den i marmor; den blev bättre än den först såg ut att bli.
Paris d. 18 maj 1880. 18 maj 1880
Föregående dag hade Edelfelt, Gunnar Berndtson och Carl Lundström bjudit Ellan de la Chapelle och fru Elise Lepsen på avskedsmiddag och följt dem till bangården; det är dumt att ställa till festmiddag samma dag som avresan; det blev dyrt och gästerna hade sådan resfeber att de inte kunde njuta av maten.
Onsdag d. 10 Nov 1880 10 november 1880
Walter Runeberg har en slags avgudadyrkan för Ellan de la Chapelle; de förundrar sig över att Edelfelt var så kall mot henne; på ett kort som hon gett Walter har hon skrivit ett citat av Henrik Ibsen om lidanden som bara döden kan lindra; Edelfelt skojade med Walter och påstod att hennes sorg var att hon var olyckligt kär i denne.
Lördag 9 april 1881. Madrid – Casa de Huespedes Calle de la Salud 13. 9 april 1881
Några rigtigt sköna spanskor har jag ej sett; slöjorna klä dem alla betydligt, och våra damer skulle heller ej förlora på att gå så klädda alla äro i svart med svarta slöjor. De vackraste likna Ellan, många äro rödhåriga och likna fru Andelin. Herrarne äro snobbiska och gå med stora rödfodrade mantlar. Mycket lif på Puerta del Sol och Calle de la Alcala. Om jag blott kunde proppa i mig litet spanska!
Madrid, måndag d. 11 april 1881. 11 april 1881
I förr går voro vi på la Comedia española – Jag förstod ej mycket – den bästa aktrisen liknar fröken Grahn på ett hår – förresten är det en ganska vanlig typ här men publiken – sådana fruntimmer! Theophile Gauthier säger att af 4 Madrileñas 3 äro vackra – få tre, om ej fyra. De äro förtjusande, mera vackra än sköna. Jag har ännu ej sett en enda s.k. spansk typ. De likna fröken Grahn, Ellan, men alls ej fröken Nordenstam. Hvit hy, svarta eller chatain men alls ej becksvarta. Mantillan klär dem ypperligt. De se en stinnt i ansigtet som italienskorna, men utan fräckhet. De äro små, smärta, fint byggda isynnerhet smala om höfterna, ha fylligt bröst och små händer – Fötterna, de beprisade ser man ej mera, t.f. af de långa franska klädningarne.
d. 27 april 83 27 april 1883
Hon var emellertid mycket lifvad – skulle så hem till hotellet för att ta ett rekommendations från Ellan till Runebergs, och som det just var min väg och jag skulle hem – erbjöd jag henne plats vid min sida i en öppen vagn – Nous voilà partis, och jag tog omvägen till Bois de Boulogne – Hanna strålande – vädret var vackert och rigtigt vårligt. Runebergs voro ej hemma, och Hanna återvände ensam hem.
Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
"Alla bråkar" om Edelfelts karaktär; de ser honom som kall och beräknande världsman; Edelfelt undrar om de verkligen tror att han visar sig för dem som han är? Folk kallar honom fjäril, trots att han inte ens ser åt en kvinna; och så går de förstulet åt Ellan de la Chapelle.
Paris d. 3 april 86 3 april 1886
Neiglick har kommit på besök genast; pratade om Bang, den moderna psykologin; om tant Lupander, hennes dotter, Hagelstam, som uppvaktar Ellan de la Chapelle, språkfrågan, pessimism, Meyer Söderhjelm, skridskoåkning, estetik, Otto Muncks död m.m.
Paris d. 28 april 86 28 april 1886
Ellan de la Chapelle ska vara drottningen av Saba; Jarl Hagelstam blir väl Salomo då?
Ellan de la Chapelle är en gåta; hon pratar kamratligt "kallprat" med många män: Edvard Antell, Max Schultén, Edelfelt, Jarl Hagelstam; för tankarna till en dikt av Snoilsky.
Paris lördag 3 juli 86 3 juli 1886
Miss Colt en av de vackraste människor Edelfelt har sett i sitt liv, Ellan de la Chapelle och Hulda von Born inbegripna.
Miss Colt är lätt att måla; hon har bestämda drag; hennes hy liknar Ellan de la Chapelles hy; beskrivning av miss Colt.
Fragment 1 januari 1887
Prins Eugen och Celsings talar om Ellan de la Chapelle som en gammal skönhet, som om hon vore 50 år; Edelfelt menar att Ellan fortfarande kan jämföras med svenskorna.
Paris d. 24 mars 87 24 mars 1887
Edelfelt har ännu inte träffat herrskapet de la Chapelle.
Det ska visserligen bli roligt att träffa Ellan de la Chapelle, men samtidigt är Edelfelt rädd att det river upp gamla sår; Ellan de la Chapelle är iskall.
Ellan de la Chapelles närvaro hindrar Edelfelt att bli kär i någon annan; det är Edelfelts lott att då han möjligen är mogen för kärlek kommer ett minne från förr och förstör den nya illusionen; Edelfelt citerar en "mystisk-förfärande" vers från barndomen: "ett upp och ett i minne / klang i min trumpet / still, hvad det gör godt i skinnet / kulan for i knä't".
Paris d. 27 mars 1887. 27 mars 1887
Ellan de la Chapelle har inte synts till; det heter att Julia de la Chapelle undergår en kur i Berlin.
Paris, d. 31 mars 87 31 mars 1887
Ellan de la Chapelle har inte anlänt; Edelfelt hoppas att vädret bli drägligt då hon kommer.
Paris d. 27 april 1887 27 april 1887
Ellan och Julia de la Chapelle anlände mitt i "eländet" med "I Luxembourgträdgården" och den politiska situationen; de stannar bara en vecka, men just den veckan som är värst då det gäller målandet; Edelfelt är helt "upphängd och nersläppt".
Edelfelt har umgåtts med Ellan och Julia de la Chapelle under tre kvällar.
Ellan de la Chapelle är sig lik, men Edelfelt ser henne med andra ögon i Paris: hon förefaller märkvärdigt modest till klädsel och sätt vid sidan av parisiskorna; i Helsingfors ser hon "kavat" ut.
Ellan de la Chapelle är söt, vänlig, kamratlig, men det erotiska är "lettre mort", ett dött ord, för henne; hon har något avklippande i sin blick, Edelfelt förstår henne inte på den punkten; Ellan de la Chapelle är den minst erotiska kvinna Edelfelt någonsin har träffat, hon får ibland något mjukt i rösten, men det påminner mera om barnet än om kvinnan
Ellan de la Chapelle har talat gott om Annie och Berta Edelfelt; Edelfelt är glad för det eftersom de och Alexandra Edelfelt står honom närmast.
Edelfelt har promenerat tillsammans med Ellan de la Chapelle utan Julia de la Chapelles sällskap.
Ellan de la Chapelle är frank och hederlig; Edelfelt håller av henne som en vän; han tvivlar inte på att den känslan är ömsesidig; skulle Ellan ha koketterat för Edelfelt, skulle han ha uppvaktat henne; han menar inte banalt koketteri, utan värmen i en sådan kvinnas ögon som har hjärta.
Edelfelt undrar om det är hans eget fel att det inte går med Ellan; kanske han är för gammal och för kall, undrar han, men troligen inte.
Kanske det inte går för att Edelfelt känner Ellan för väl, funderar Edelfelt, kanske det är därför som vibrationen saknas.
När Edelfelt bestyrde om en växel i en bank nära Ellan och Julia de la Chapelles hotell mötte han Ellan i förmiddagsdräkt: hon såg ung och fräsch ut och han kände bättre igen henne.
Ellan de la Chapelle är bjuden på middag till Runebergs tillsammans med Jonas Lie och hans familj; hon beklagade att Edelfelt inte var bjuden.
Det är vernisagedag på lördag; Edelfelt är utled på skandinaverna på restaurang Ledoyen; han har i stället bjudit Ellan och Julia de la Chapelle och Chambure på frukost i ateljén; sedan går de på utställningen tillsammans.
Neiglick förde Ellan de la Chapelle på föreläsningar till Sorbonne [universitetet].
Paris, söndag d. 8 mai 87 8 maj 1887
Ellan de la Chapelle försätter Edelfelt i ett tillstånd av oro och tvekan och "fram och tillbaka".
Ellan och Julia de la Chapelle reser följande dag.
Edelfelt har varit "halvdöd" av trötthet varje gång han har umgåtts med Ellan de la Chapelle; därför har han varit en "besynnerlig" kurtisör.
Edelfelt har den största högaktning och tillgivenhet för Ellan de la Chapelle; han tycker att hon är söt; han vet samtidigt att det går att glömma henne helt och hållet då hon är borta.
Edelfelt känner sig som en "usling" utan djupa och "kraftiga" känslor; han har en fatalistisk livsfilosofi och litar på att ödet ska leda honom dit han inte själv har kraft att gå; Edelfelt har lyckligtvis sett andra "dugliga" män och konstnärer som har gått i samma väntan i hela sitt liv.
Edelfelt har bjudit Ellan de la Chapelle, Chambure och prins Eugen på vernissagen hos Petit; han var själv trött och rädd för att somna som Neiglick brukar göra.
De senaste veckornas händelser är: målande och skrapande hos Dagnan; sömnlöshet p.g.a. tvekan och motstridiga tankar.
Edelfelt har ofta varit tillsammans med Ellan de la Chapelle; de har promenerat med eller utan Julia de la Chapelle.
Edelfelt har gått igenom sina gamla funderingar angående Ellan de la Chapelle; han hör Alexandra Edelfelt säga "Ack hvad du är galen!", men kan inte besluta sig ändå.
Edelfelt är obeslutsam av födsel och ohejdad vana; angående konsten blir det klarare dag för dag, men inte gällande allt annat.
Paris d. 12 maj 87 12 maj 1887
Edelfelt gick till vernissagen hos Petit med Ellan och Julia de la Chapelle; Julia de la Chapelle satt hela tiden i en soffa, hon talade varken med prins Eugen eller med Chambure.
Chambure har lätt att bli bekant med folk, så också med Ellan och Julia de la Chapelle.
Edelfelt har talat om Ellan de la Chapelle med Chambure, som gav sina intryck; Ellan är glad, vänlig, intelligent, men kanske för mycket en kvinna begiven på lyx, menade Chambure; om hon inte har en egen förmögenhet är hon för dyr för Edelfelt; Chambure tyckte att Edelfelt inte skulle tala om sina känslor med Ellan de la Chapelle, han är för upprörd och nervös just nu, om två veckor kan han sända henne ett brev om han fortfarande känner att han måste; äktenskap är en allvarlig sak, konstaterade Chambure, och undrade om Edelfelts känslor är tillräckligt starka; Ellan de la Chapelle är ingen musikmänniska, men Edelfelt älskar musik; Edelfelt menar att Chambure misstog sig om lyxen, Chambure drog parisiska slutsatser av Ellans tal om ridhästar, "De veta ej hur fattiga vi äro hemma, och hur ofullständig, efter europeiska begrepp, den lyxen är som man består sig hemma i Finland"; i Paris levde Ellan och Julia de la Chapelle mycket tillbakadraget och sparsamt.
Ellan och Julia de la Chapelle köpte inga kläder under sin vistelse i Paris, åt på billiga matställen och bodde "gement", enkelt [kanske inte riktigt ståndsmässigt?].
Edelfelt promenerade mycket med Ellan de la Chapelle de två sista dagarna, hon tinade upp, men ingenting blev sagt.
Edelfelt är om inget annat åtminstone mycket god vän med Ellan de la Chapelle; det kändes tungt och tomt då hon reste; Edelfelt har nu kommit igång med arbetet igen och tänker mindre på henne.
Ellan och Julia de la Chapelle är i Genève eller Montreux nu.
Neiglick och W. Runeberg var Ellan de la Chapelles kavaljerer då Edelfelt målade.
Bjørnson blev så betagen av Ellan de la Chapelle att han bara talar om henne; Edelfelt förstår det, men inte Bjørnsons omdöme om Julia de la Chapelle som Bjørnson kallar en fin och klok människa.
Ellan verkade så finsk i Paris; hon var mycket olik de damer som Edelfelt är van att umgås med, ryskorna inbegripna; Edelfelt har fått ett utländskt sätt att se många saker.
Edelfelt blev övermätt att höra lokalt skvaller från Finland om Willebrandar, Cronstedtar, von Dæhnar och fru Kræmrar i Julia de la Chapelles sällskap; Ellan de la Chapelle sysselsätter sig väl med dem då hon aldrig haft bättre att tänka på; Ellans omdöme om Viktor Born var uppriktigt, strängt och klokt, och alltid bättre då Julia de la Chapelle inte var med.
Prins Eugen dansade med Ellan de la Chapelle på Salongens vernissagedag; promenerade med henne på vernissagen hos Petit; prinsen tycker att Ellan är gammal eftersom han själv är 22 år.
Edelfelt var Ellan de la Chapelles kavaljer på vernissagemiddagen.
Paris d. 5 juni 87 5 juni 1887
Alexandra, Annie och Berta Edelfelt har gett upp tanken på att resa till Köpenhamn; Edelfelt reser i stället över Schweiz för att träffa Ellan de la Chapelle.
Alexandra Edelfelt ska inte vara rädd för att det blir förlovning; Edelfelt tänker inte på sådant, eftersom han har blivit så nedslagen av allt det han ser omkring sig, bl.a. Kaufmanns försörjningsbekymmer.
Paris d. 8 juni 87 8 juni 1887
Edelfelt talade med Chambure om sina planer att resa hem via Schweiz, och Chambure menade allvarligt att det är ren idioti; Edelfelt konstaterar att Edelfelt själv har tappat omdömesförmågan p.g.a. hettan och arbetet, han hoppas få den tillbaka i Haiko och under resan i Finland: "der Wuoksens bölja svallar och Imatra i skum sig klär" [citat ur Runebergs Fänriks Ståls sägner, dikten "Den femte juli"].
Paris torsdag, en vecka efter bröllopet och vår första dag i Paris 1 januari 1888
Ellan har med hjälp av [tjänsteflickan] Marguerite och [vaktmästaren, concierge] Pierre ställt hemmet i Paris i ordning som en van husmor.
Edelfelt skulle ha blivit kär i Ellan idag, ifall han inte varit det redan; hon är förståndig, rådig, hurtig; det är en välsignelse för en "slarv" som Edelfelt.
Edelfelt och Ellan anlände mycket reströtta kvällen innan till Paris klockan 19; formaliteterna på bangården tog en evighet och det var litet kusligt på den mörka och ruskiga bangården, sedan gav livet på gatorna och ljuset från butikerna det där "je ne sais quoi d'enivrant de Paris" [det där jag vet inte vad, en Parisberusning], som Daudet beskriver som "Parisine", en Parisstämningen, vilket gjorde både Ellan och Edelfelt glada igen.
Marguerite är tyska, men talar franska; Ellan säger att Marguerite är "snygg" [prydlig, ordentlig, renlig] efter att ha tittat i köket; hon tycks också vara van vid hushållsarbete.
Rummen är bra, men små; matsal, sal och skrivrum är trevligt arrangerade, med vackra mattor, goda fåtöljer och "inte oävna" verk av Salmson, Hagborg och Birger; sovrummet är inte bra, det fanns bara en säng och ett mycket litet tvättställ, en dålig byrå och ett dumt arrangerat toalettkabinett; Ellan har arrangerat om sovrummet så nu ser det "helt mänskligt ut"; Ellan och Edelfelt har köpt ett atlastäcke [sidentäcke] i "vieil or" [gammal guld-färg] för sängarna; toalettrummet har fått "engelskt tycke".
Nu håller Ellan på med att arrangera linnet; de ska köpa linneskåp följande dag.
Ellan är driftigheten själv, "glad och tokig och söt som en engel".
Edelfelt och Ellan har inte träffat någon [eller gått på besök] ännu; de har gått i bodarna incognito.
De har gjort uppköp för hushållet; Ellan vill beställa riktigt silver i Louis XV:s stil "af en makalös modell som vi sett i dag"; de har också köpt en tekokare av silver som är en gåva av Claes de la Chapelle.
De har köpt en "fruhatt" åt Ellan så att hon ser "prudentlig och rangerad [välsituerad] ut" som en Pariserfru ska; de köpte också skor, paraply, en hatt åt Edelfelt, en lampa med vacker skärm till hemmet.
Ellan insisterade på att Edelfelt skulle betala sin skjorträkning för att inleda vistelsen i Paris på ett hederligt sätt.
I morgon går Edelfelt och Ellan till Chambure, som har skrivit ett vänligt välkomstbrev.
Ellan och Edelfelt är muntra och glada, de har skrattat hela dagen.
Marguerite berättade att conciergen och hans fru var "épates", förbluffade, över Ellans skönhet och vänlighet.
Man skulle kunna tro att Ellan har förestått ett hushåll i Paris i tio år.
Följande dag går Edelfelt och Ellan till Runebergs, sedan till Chambure.
Utställningen på Mirlitons börjar först den 12 februari; Edelfelt har god tid; Ellan konstaterade att Edelfelt alltid har god tur.
Edelfelt upptäcker varje dag flera av Ellans förtjänster; de kan bli de bästa vänner och kamrater.
Tidningen Figaro har skrivit om Edelfelts och Ellan de la Chapelles giftermål; Edelfelt har blivit gratulerad på värdshus och i butiker; Edelfelt är stolt över att kunna visa upp Ellan.
Ellan hälsar till Alexandra, Annie och Berta Edelfelt; de har en riktig vän i Ellan.
Ellan har ordnat Edelfelts saker; nu börjar hon arrangera sina egna "filoker", saker.
Ellan menar att pigan Marguerite är flink och hurtig.
Paris Påskdagen 1888 1 januari 1888
Det är kallt väder; Ellan och Edelfelt vet att första solstrålen gör dem till människor igen; de har inte varit utomhus under påsken.
Ellan har samlat alla Alexandra Edelfelts brev i en koffert; Edelfelt har läst igenom dem och ska ordna dem.
Alexandra Edelfelts brev till var Ellan snällt och vänligt; det var rätt att Alexandra Edelfelt tackade Ellan för att hon är snäll och god mot Edelfelt; Ellan tar inte de tillfällen som finns att vara krånglig och kaprisig [besvärlig].
Edelfelt har modell för "Horatius och Lydia" hela nästa vecka; Ellan har köpt tyg till Lydias kostym, sytt kostymen, friserat modellen, lånat sina armband för ett fotografi som ska hjälpa Edelfelt att måla.
Ellan vinner alla människors hjärtan; modellerna tycker att hon är intelligent och naturlig; Pierre menar att hon är idealet för en fru, han berättade för en modell att ingen kan ge en middag som Ellan.
Ellan var förtjust i Dagnans kloka omdömen, som var mjuka i det yttre och bitande grunden, hon skrattade åt Amics historier, och menade att Courtois är en principfast bonde.
De har varit på de sista visiterna, till Madame Magnin och Alexandre Dumas; dem skrev Edelfelt redan om tidigare.
Odaterat brevkort 1 januari 1888
Edelfelt har migrän, det är förhoppningsvis finalen på en migräncykel på tio dagar; det har blivit bättre efter att Edelfelt har vilat under Ellans vita päls med nedfällda gardiner; han har skickat återbud till fäktmästaren och modellen.
Montbeliard onsdag [brevkort] 1 januari 1888
Ellan vill ha lugn och ro i Bretagne; Edelfelt skulle resa till St Malo om han hade en aning om möjligheterna att arbeta där.
"Fuskat bort" sommaren, men arbetat hela tiden; Ellan, som representerar hoppfullheten och kuraget, säger att det kan vara bra ändå.
Paris Påskdagen 1888 1 januari 1888
De har fastat under påsken för att göra Marguerite till viljes; hon är katolik; fastematen är kanske orsaken till det illamående Edelfelt känt sedan dess.
Edelfelt och Ellan är bjudna på middag hos Magnins ikväll.
Paris torsdag, en vecka efter bröllopet och vår första dag i Paris 1 januari 1888
Annie Edelfelt kunde gå upp till de la Chapelles [i Helsingfors] och berätta om Edelfelts och Ellans installation i Paris.
Berlin d. 23 / 1 88 Hôtel Continental kl. 6. e.m. 23 januari 1888
Lady Churchill hade trots sin skönhet knappast roligt; Herrskapet Churchill talade inte med varandra; de har en åldersskillnad på kanskeomkring tio år; Ellan och Edelfelt roade sig med att observera dem, hur de installerade sig i sovkupén osv.
Ellan var glad och munter hela tiden, trotsa tt hon inte fick sova bra; Ellan är söt när hon blir ogenerad och hemvarm; Edelfelt upptäcker varje dag nya sidor hos henne; hon är en bra kamrat.
Edelfelt hoppas att Ellan de la Chapelle ska få vila ut; hon är nu nervös och "utfaren" [medtagen?].
Edelfelt och Ellan de la Chapelle har ätit frukost på ett ställe som Ellan rekommenderade; de promenerade i regnet Unter den Linden.
Denna kväll går Edelfelt och Ellan de la Chapelle på konsert i Wintergarten; sedan på riktigt stor ölkneipe [ölkrog] och tidigt "till kojs", till sängs.
Följande dag går de till Rathskeller [rådhuskällare, en restaurang?] och Museum; Ellan de la Chapelle vill komma med till museum, Edelfelt tvingar henne inte alls.
Edelfelt har det bra, han är glad över att ha Ellan.
Edelfelt och Ellan de la Chapelle-Edelfelt [som gifte sig i januari 1888] kom fram med tåget till Berlin klockan sex på morgonen; de kom från S:t Petersburg där familjen von Etter, Nikolaj Nikolajevitj Manzey, [Alexis?] Gripenberg, fruarna von Kræmer, Boije och Eugenie von Etter följde dem till tågstationen med blommor och konfektaskar; det är ledsamt att inte kunna bjuda av konfekten till Alexandra Edelfelt som tycker så mycket om konfekt från Petersburg; de hade elegant sällskap också på tåget där Lord Randolph Churchill med lady hade sovkupén bredvid.
Paris 8 februari 88. 8 februari 1888
Hemmet börjar vara i ordning samt fint och trevligt, tack vare Ellan; de kan därför bjuda Chambure på middag i kväll.
Edelfelt och ellan har "kostat på sig lyxen" att köpa ett turkiskt draperi för att klä över en smutsig "liggsoffa", schäslong, som fanns kvar efter Munthe [vars lägenhet de hyrde]; Ellan och Edelfelt har tillsammans egenhändigt klätt över en spegelram med gult siden; de har hängt tavlor på väggarna och möblerat om i Munthes väntrum.
Matsalen är trevlig; det finns silver i skåpet, gravyrer på väggarna och en av Edelfelts trasiga mattor som Ellan har reparerat.
Ellan får intrycket att Edelfelt är lat, han kan inte hitta på motiv att måla.
Ellan och Edelfelt håller sig för sig själva och trivs bra med det.
Edelfelt tror att Paris och alla omsorgerna och besöken i affärer tröttar ut Ellan.
Den 5 februari var det stort kalas hos Runebergs; det var tråkigt och långt; Ellan blev trött.
Ellan måste ofta gå till sömmerskan för att prova sin nya dräkt, en " söndagseftermiddagsgåutochgåmundering"
Marguerite är vänlig och pratsam, hon är en utmärkt köksa, men inte bra på att städa; Ellan har haft en karl för att bona golven, damma mattorna och riva ner gardinerna; rummen i hemmet har under de senaste dagarna "sett ut som Jerusalems förstörelse".
Fransmännen är diskreta, vill inte störaunder Edelfelts och Elland "lune de miel", smekmånad; de säger att det ska bli roligt att träffa Ellan sedan.
Edelfelt och Ellan redan har fått en kaffekanna med ett makalöst graverat Edelfeltskt vapen av Madame de Saussine.
Sofia är i Paris, men Edelfelt och Ellan har varken träffat henne eller hennes följe.
Edelfelt och Ellan gick på lördag på konsert och satt då nära Raymond Koechlin.
Edelfelt och Ellan har köpt ett bord, servis och koppar.
Paris d. 19 / II 88 19 februari 1888
Ellan har idag fått sina nya kläder; hon såg så stilig ut att Edelfelt genast målade en akvarell av henne; Edelfelt ska göra akvarellen till ett porträtt för Salongen, ifall porträttet av hertiginnan de Morny inte blir färdigt.
Edelfelt och Ellan harit gifta en månad idag; det har varit en lycklig tid.
Edelfelt skulle vilja måla något intressant; han skulle vilja visa Ellan att han inte är en lätting.
I förrgår var Edelfelt på besök hos grevinnan Lewenhaupt; grevinnan vill mycket gärna göra Ellans bekantskap.
På tisdag är Edelfelt och Ellan bjudna till Lewenhaupts; då är vädret förhoppningsvis bättre, Ellan kunde inte gå på visit idag för det är förskräckligt snöväder, hon kan inte riskera att förstöra sin nya dräkt.
Så man roar sig i Helsingfors, konstaterar Edelfelt; Ellan och Edelfelt har inte en enda gång ens tänkt på att gå på teater eller bal.
Edelfelt och Ellan är bjudna på stor mottagning i Banque de France av Madame Magnin; de antar inbjudan.
Ellan har fått en svart sammetsklänning av sin mamma Julia de la Chapelle [brevet avbryts mitt i ordet "sammetsklädning", slut saknas].
Edelfelt och Ellan tog med Krøyer till Gallén; Krøyer ger inga komplimanger och gick också denna gång rakt på sak; han läxade upp Gallén och kritiserade färg och annat; Gallén som är bortskämd med bara komplimanger av Neoviuses och kamraterna har aldrig hört sådana omdömen; först blev Gallén tyst och nedstämd, sedan bad han Krøyer komma tillbaka nästa år, då han ska visa att han har lyssnat till råden.
Edelfelt och Ellan äter middag på värdshus idag, eftersom Marguerite är bjuden på middag i staden och sedan på teater för att se Sarah Bernhardt.
De ska ta på sig varmt om fötterna och sina sämsta kläder i kväll i det dåliga vädret.
Paris, fredag d. 24 februari 88 24 februari 1888
Edelfelt har skrivit till Berta Edelfelt; Ellan har köpt "de invisibla nätena" osynliga nät [till Berta uppenbarligen]; eftersom Ellan redan "ligger i Morfei armar", sover, vill Edelfelt inte störa henne med att fråga var de är; han sänder dem sinom tid.
Edelfelt och Ellan har gjort visit hos Chambure och Madame Kahn, som hjälp Ellan att skaffa de eleganta nya kläderna; Madame Kahn var mycket "ämabel", vänlig och sade många vänligheter till Ellan.
Tillsammans med Chambure på inauguration, invigning, des exposition des femmes peintres et sculpteurs [utställning av kvinnliga bildkonstnärers och skulptörers verk], inbjudna av Madame Bertaux; Chambure vandrade omkring med Ellan under armen och de skojade och skrattade åt de "platta och dumma taflorna", men Chambure försäkrade Edelfelt om att de inte skulle kompromettera Edelfelt inför hans hyresvärdinna [för ateljén] Madame Bertaux.
Chambure var tagen av Ellan i grå dräkt, röd hatt och med sådan fräschör; Chambure komplimenterade Edelfelt för att han hade en mycket söt [jolie] fru.
Sedan gjorde de visit hos Lewenhaupts där det var stor mottagning [cour] för en mängd fruar ["harpor"]; grevinnan och Ellan fattade tycke för varandra; greven kände Richard de la Chapelle.
Därefter gjorde Edelfelt och Ellan en visit hos Ulla Celsing, som Ellan inte tycker speciellt mycket om.
Eftermiddagen med alla visiter var ansträngande, men det var nästsista gången som Edelfelt vill göra sådana visiter; han vill ännu göra visit hos Pasteur, Madame Luroy, Madame Magnin; sedan får Ellan för alltid ta över visiterna.
Madame Baude är en vacker bourgeoise [borgerlig], som påminner om fröken Weissenberg som är gift med Homén; Madame Baude är pigg och pratsam, men har inte mycket gemensamt med Ellan.
De beundrade herrskapet Baudes hem, men vill inte själva ha genomgående renässansmöbler och mörka färger.
Edelfelt och Ellan kom hem sent från Baudes; Ellan har därför varit trött hela dagen och gått tidigt till sängs idag.
Ellan har suttit två eftermiddagar för en skiss till porträtt.
Edelfelt kommer att arbeta "med raseri" då han väl kommer igång; han har klarat sysslolösheten tack vare Ellans sällskap och goda humör.
I morgon går Edelfelt och Ellan till Louvren för att se pastellerna från 1700-talet.
Paris 21 mars 21 mars 1888
Ellan har gått till Runebergs för att höra om deras dotters hälsotillstånd.
Edelfelt skäms för sin oföretagsamhet inför Ellan; hon som aldrig har sett honom flitig tror säkert att han är den lataste människan på jorden.
Ellan är trots vädret, Edelfelts oföretagsamhet och besvär glad och jämn; de läser och pratar tillsammans hemma om kvällarna.
Edelfelt och Ellan har gjort visit i Madame de Lurcys loge på operan: Ellan var vacker i svart sammetsklänning med en ägrett av ljusröd tyll och diamanter i håret; Ellan såg finare ut än grevinnan Montesquieu i logen bredvid.
Ellan tycker inte om Madame de Lurcy; hon tycker inte hon är snäll och aimabel [vänlig] nog; madame de Lurcy försöker vara vänlig, men är i grunden bitter/sur.
Magnins bal var samma kväll, men Ellan och Edelfelt var trötta och gick inte dit.
Det är ett förfärligt väder, kyla, snö och blåst och alldeles förfärligt att gå ute i festkläder och dansskor; nästa vinter ska Edelfelt skaffa Ellan en päls; det är ett mirakel att hon inte har blivit värre förkyld; varje gång de har tänkt gå på visiter har det blivit ett hemskt väder.
De har gjort visit hos Pasteur, som var mycket vänlig mot Ellan och sade "granna" saker om Edelfelt.
Ellan och Edelfelt ska göra visit hos Madame Magnin på hennes mottagningsdag.
De trivs hemma och tackar nej till många bjudningar.
Alla vill bjuda dem bort, till och med Bulla har lovat bjuda på Operan.
Edelfelt besökt Madame Weissgerber för att få porträttet; också hon vill göra Ellans bekantskap.
Ellan håller hushållet städigt; hon är snygg och städig i det minsta och ordnar och fejar hela tiden; Marguerite är slamsig, men har andra förtjänster.
Mademoiselle de Lurcy satt med Ellan och var så underhållande som hennes "lilla torra docklika natur" tillät; hon var klädd i gråblått tyll med silverstjärnortyll, Madame Lurcy var klädd i grå siden med diamanter.
Paris 25 mars 88. 25 mars 1888
Edelfelt och Ellan har bara diskuterat andra människor, som den ena eller den andra haft häftiga åsikter om.
Ellan tycker inte om Portalis som hon anser vara en gammal egoistisk narr, alla kvinnor tycker likadant om Portalis; hans sätt att umgås med damer är styvt för han har aldrig bott med kvinnor; Portalis har fått korgen [kvinnor har tackat nej till frieri] många gånger.
Paris tisdag afton, 27 mars 88. 27 mars 1888
Båda varit hos fotografen i dag i två timmar; de poserade i alla möjliga ställningar; Ellan var trött och såg medtagen ut; Edelfelt beskriver seansen hos fotografen som "en corvée", ett dagsverke.
Efter fotografen gjorde Edelfelt och Ellan visit hos Alexandre Dumas där de blev varmt emottagna; Ellan talade med Madame Dumas om Schuvaloffar, Kuriakinar, fru Karamzin och "andra moskovitiska bekantskaper från fyrtiotalet"; Jeannine Dumas var fräck som vanligt, hon var roligare än vanligt och behagade Ellan mycket; andra närvarande var comtesse de Torqueville, Madame Cahen d’Anvers, en ung dam som kallades Bella; Madame Dumas följde Ellan ända ner för trappan och bjöd till middag följande söndag.
Sällskapet hos Dumas intresserade Ellan mera än "de hederliga Jürgensens" som de också har gjort visit hos.
Edelfelt har varit borta från Ellan för första gången en kväll; Ellan lade sig tidigt och påstod sig inte ha saknat Edelfelt.
Chambure har rest till Nizza på tre veckor och speciellt rekommenderat Madame Saussine åt Ellan.
Paris 5 april 88 5 april 1888
Igår var den årliga banketten för Gérôme; Edelfelt ville först inte gå, men Ellan sade sig längta efter risgrynsvälling och tidig vila, och menade att hon inte behövde sällskap.
Gérôme var vänlig; gillar Edelfelts giftermål.
Edelfelt gick till Louvren med Ellan för att sätta sig in i antikens anda; de såg terracotta figurer som blivit uppgrävda i Mindre Asien; av dem ser man att kvinnor var lika "kråmiga" då som nu, ställningar som ur Gavarnis karrikatyrer.
Onsdag morgon 11 april 1888 11 april 1888
Ellan sover trots att klockan redan är nio, det är ett bevis på att hon inte fått en blund i ögonen före klockan sex på morgonen; Edelfelt har sovit tungt för första gången på länge.
Ellan och Edelfelt skulle bli "andra människor" om det skulle bli vår.
Edelfelt och Ellan ordnade middag för direktör Zitting; de skulle gärna ha bjudit W. Runeberg också, men han kom på eftermiddagen samma dag tillsammans med Lina Runeberg för att överlämna bysten av Ellan, då kunde Ellan inte bjuda honom ensam på kvällen.
Edelfelt tycker inte om bysten av Ellan; Walter och Lina Runeberg tycker att likheten är utmärkt med "Ellan i unga år"; Edelfelt menar att en människa inte kan förändras så mycket.
Det går bra för Ellan att "skutta" över till ateljén då vädret är vackert, men är det kallt eller är hon illamående är det svårt.
Paris 13 april 1888 13 april 1888
Ellan och Edelfelt lider inte av "denna psykiska störning" och "epidemi" som boulangismen är; de ser på som åskådare.
Edefelt och Ellan är bjudna till Lewenhaupts den 18 april; gäster är prins Eugen, prins Oskar med gemål, som önskar att damerna har höghalsat.
Det är stor finländsk middag följande dag; varken Ellan eller Edelfelt vill gå dit; de andra kommer kanske att tycka att de är högfärdiga om de inte kommer; Edelfelt konstaterar att både han och Ellan har varit sällskapliga och roat andra i femton år, de vill nu roa sig för sig själva och med varandra.
Paris 14 april 88 sent på aftonen 14 april 1888
Ellan överraskar ständigt Edelfelt med läckerheter; hon får råd av Portalis som känner till de bästa inköpställena; Portalis är en "köksvetenskapernas koryfé" och har alltid rätt i sina rekommendationer.
Ellan är också flitig och lappar, lagar, städar, för bok och gör uppköp.
Både Ellan och Edelfelt trötta på kvällen.
Edelfelt sover själv som en stock; Ellan sover dåligt; hon ska börja röra sig mera ute när vädret nu har blivit bättre och hon har promenerat med Madame Dumas.
Madame Dumas har fattat tycke för Ellan, likaså dottern Jeannine Dumas.
Edelfelt promenerade med Ellan i Bois de Boulogne på kvällen; där doftade vår och friskhet av gräs och träd, och Edelfelt blev som en ny människa efter att ha arbetat med "Horatius och Lydia" och modellen Quentin hela dagen.
Efter promenaden i Bois de Boulogne gick Edelfelt och Ellan till Berndtsons.
Det förefaller som om Berndtsons inte blir glada när Edelfelt och Ellan besöker dem.
Ellan menar att Heddi Cronstedt bara är intresserad av kläder; när de två kvinnorna talade som intensivast satt de med olika tygprover i famnen.
Ellan har tvingat Edelfelt att föra bok över utgifterna för måleriet: modeller, duk etc; han kan konstatera att det kostar rysligt mycket.
"Finska middagen" är uppskjuten till måndag; Zitting uppmanade Edelfelt och Ellan att komma; de har inte umgåtts särskilt mycket med sina landsmän, med "Suomen pojat” detta år.
Edelfelt och Ellan har inte gjort maten till sin gud, de inte bara äter, Edelfelt arbetar också mycket.
Paris 20 april 88 20 april 1888
"Ögonblicksfotografi": Edelfelt återger en diskussion mellan sig själv och Ellan där han själv vill tala om Lewenhaupts middag, medan Ellan bara planerar vad hon och Edelfelt ska äta: salsifis [havrerot], tomates farcies till gigot d'agneau [fyllda tomater till fårstek], portugisisk lök med beurre d'anchois [ansjovissmör]; Ellan bläddrar i kokbok liggande på schäslongen.
Ellan talade med Ebba Munck [som precis gift sig med prins Oscar]; Edelfelt hade hoppats på en "psykologisk bild" av henne, men Ellan har bara sagt att prinsessan "sjåpar sig med modesti [anspråkslöshet]".
Både Ellan och Edelfelt tycker att det är tomt i le monde.
Mannerheim har lånat pengar; han sade att han är mycket nödställd; Edelfelt misstänker att de 30 franc Mannerheim lånade gick till en mycket finare middag är Edelfelt och Ellan åt.
Föregående dag var det en stor manifestation för Boulanger; "slafnaturen hos menniskan", konstaterar Edelfelt; de deputerade låtit befästa Palais Bourbon [där nationalförsamlingen sitter] så att folket inte skulle kunna komma in.
Om det blir krig kommer Edelfelt och Ellan hem via London, Hull och Göteborg .
Edelfelt önskar att den politiska situationen skulle lugna sig så att Berta Edelfelt skulle kunna komma till Paris; han undrar om det inte finns något ressällskap för henne; Edelfelt skulle kunna skicka respengar i maj och så skulle hon komma hem med Edelfelt och Ellan i mitten eller i slutet av juni och se utställningen i Köpenhamn.
Edelfelt planerar vad Berta Edelfelt ska se i Paris; pigan Marguerite ska föra henne till hallarna; med Ellan och Edelfelt ska hon gå på teatrar och museer.
Paris 1sta Maj 1888. 1 maj 1888
Ellan har bestyrt om Annies och Berta Edelfelts hattar; hon har besökt alla stora varuhus och fått hattar med hem för att Edelfelt skulle kunna ge sitt omdöme.
Ellan skrattade hjärtligt åt Edelfelts ynklighet över Wolffs kritik.
Ellan och Edelfelt gick till Salongen, Ellan stod färdig klockan tio i röd hatt och vackra kläder, "otschen karaschå", mycket bra.
Edelfelt har träffat Berndtson med damer på restaurang Ledoyen; de hade inte varit på Salongen och var perplexa över allt tal om måleri som hördes från alla bord.
Edelfelt förde hem Ellan och hämtade grevinnan Lewenhaupt som avtalat; hon fick gälla som fru Edelfelt under eftermiddagen.
Edelfelt var hemma klockan sju för att föra Ellan på den skandinaviska middagen, men Ellan hade hämtat Annies och Berta Edelfelts hattar tillsammans med Marguerite och sett på två lägenheter; hon gick därför till sängs tidigt och kom inte med på den skandinaviska middagen.
Ellan var saknad på den skandinaviska middagen; hon har en "duktig prestige" bland skandinaverna.
Grevinnan Lewenhaupt är betagen i Ellans naturlighet och hurtighet.
Ellan menar att det är onödigt att bry sig om Wolff, då "en karl som Dagnan" tycker att "Kvinnor utanför Ruokolaks kyrka" är bra; Ellan påminner om att Wolff skulle höja Edelfel till skyarna för en tavla eller för 2000 franc.
Edelfelt och Ellan måste bestämma sig om de ska byta lägenhet; Ellan har en på förslag vid en snygg [prydlig], stor, ren och bekväm lägenhet vid Boulevard Malesherbes för 2000 franc, men kontraktet måste göras för två år; de har också funderat på en annan vid Boulevard Malesherbes för 1800 franc.
Edelfelt avskyr att bestämma sig för framtiden, han skulle helst bara leva från dag till dag, men det går inte när man är gift.
Grosjean med dotter, som är stiligare än någonsin, har bjudit Edelfelt bjudit till Montbeliard för att han ska göra fyra porträtt i pastell; Edelfelt är inbjuden med Ellan; en sådan resa fördröjer hemkomsten, men ger pengar.
Ellan han prytt salongen hemma med blommor.
I morgon ska Edelfelt och Ellan kanske göra en utflykt till Suresnes.
Paris, måndag 7 maj 88 7 maj 1888
Edelfelt och Ellan har gjort utflykt till Boulognerskogen.
Den senaste veckan har Edelfelt och Ellan gått på Salongen, Edelfelt har målat porträttet av Vallery-Radot och "Horatius och Lydia", de har åkt i vagn, ätit frukost på Seinens strand, njutit av värmen.
Chambure har bjudit Ellan och Edelfelt på middag på restaurang.
Edelfelt och Ellan har varit på visit hos Reuterskiölds; fru Reuterskiöld är en snobb, en gammal markisinna gjorde visit samtidigt och då såg fru Reuterskiöld inte ens på Ellan eller Edelfelt; grevinnan Lewenhaupt är av en helt annan sort.
Edelfelt lider av stora folksamlingar, det beror kanske på vanan vid ett stilla hemliv; han uppskattar en middag hemma bäst, då man är på tu man hand kan vara klädd hur man vill, och tala då man har något att säga.
I kväll är Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt bjudna till prins Eugen och Celsings; Edelfelt och Ellan har inte träffat det Berndtsonska sällskapet på sex dagar.
Ellan var så trött efter Salongens vernissage att Edelfelt förbjöd henne att åka ut och visa Paris för Hulda von Born och Aina Cronstedt.
Klockan är sju på kvällen och Ellan har kommit hem från Hulda von Born.
Paris, Kristi Himmelsfärdstorsdag 88. kl. 2 e.m 10 maj 1888
De gläder sig åt resan; Edelfelt skulle bli "tassig av nervositet" och Ellan av sömnlöshet om de inte fick detta luftombyte.
Edelfelt och Ellan går inte till Kaufmanns middag om lördag.
Paris, söndag 13 maj 88 13 maj 1888
Utflykten till Barbizon var misslyckad såtillvida att nordanvinden hindrade Edelfelt från att måla; han promenerade med Ellan i skogen istället; Ellan hade aldrig tänkt sig att Fontainebleauskogen delvis var lik så Finland med vilda stenbackar, höga furor, nödvuxna björkar, ljung och mossa.
Edelfelt och Ellan tog in på det traditionella stället "Siron" där Edelfelt varit med Weir och några andra för fjorton år sedan; han såg på stället med andra ögon nu som gift och stadgad; det var tvivelaktig renlighet och skrål från buffetrummet till sent på natten; Ellan som ville sova hölls vaken av skrålet, senare av en rapphöna som började föra oljud på gården och slutligen av tuppen; nu har Edelfelt och Ellan flyttat till ett fint hotell så att Ellan skulle få sova; hotellet är inrett av "en gammal målare Masson".
Edelfelt och Ellan har åkt omkring i Fontainebleauskogen i vagn; de har ätit frukost i ett kloster.
Edelfelt och Ellan såg slottet i Fontainebleau tillsammans med slottsfogden Carrière, som Vallery-Radot hade rekommenderat dem att söka upp; Carriére var en avskedad kaptensom fått platsen som slottsfogde med hjälp av Freycinet; de tillbringade två timmar i slottet och Edelfelt var rädd att Ellan skulle trötta ut sig.
Vallery-Radot sitter modell hela dagen imorgon; han ska äta frukost med Ellan och Edelfelt.
Umgänget mellan Runebergs och Edelfelts blir inte livligt; fru Runeberg verkar tyngande på umgänget, hon är så "precis, Åbo-aktig och rättänkande".
Edelfelt och Ellan måste snart börja gå runt i varuhusen för att köpa sommarkläder åt Ellan; det vore bra att veta vad han ska skicka hem till Alexandra Edelfelt, så att Edelfelt inte sänder något helt "idiotiskt".
Det var middag hos Kaufmanns föregående dag; Ellan var trött efter resan och stannade hemma; gäster var violoncellspelerskan Galitzin som är pladdrig, pratsam, aktrisaktig och halvgammal, en pariserartist som berättar historier om alla, samt Jürgensens; det var ett omaka sällskap.
Paris 17 maj 88 17 maj 1888
Middagar är inte för Ellan, hon blir trött av sådant umgänge.
Paris 22 maj 88. 22 maj 1888
Ellan "grinar", skrattar, åt Edelfelts nerver och lyckas ibland också få honom att skratta.
Middagen hos Vallery-Radots bjöd på allvarligt, lärt, vittert och litet reaktionärt folk; Coppée var underhållande, men påminner om en katolsk präst; Ellan tyckte bäst om gamla markis Saint-Hilaire.
På middagen satt Ellan mellan Vallery-Radot och baron de Piu, som är en "gammalfransk militär typ".
Pasteur som är trött efter sin sjukdomsattack hörde mest på under middagen hos Vallery-Radot; han talade med Ellan om Edelfelt; Pasteur känd först inte igen Ellan eftersom hon var annorlunda klädd.
Paris 28 maj 88 28 maj 1888
Ellan befinner sig sannolikt i "välsignat tillstånd" [gravid]; brevet är personligt till Alexandra Edelfelt för att hon inte ska tala om detta för någon; Ellan vill inte att hennes mor ska få veta om tillståndet ännu, vill bespara henne några månaders oro.
Ellan har varit gravid sedan de första dagarna i mars; först hade hon onda aningar och grät ofta, nu är det bättre; hon har inte mått illa, men har varit nervös och haft sömnproblem.
Edelfelt och Ellan ska tala om Ellans graviditet med doktor Landowsky, som är Chambures läkare; sommarplanerna beror på vad läkaren säger.
Det bästa tycker Edelfelt vore att resa hem snart och komma tillbaka i september.
Lyckligtvis har Ellan och Edelfelt inte hyrt våningen vid Boulevard des Malesherbes, tack vare Edelfelts "hesiterande".
Om Ellan inte anses ha krafter att resa fram och tillbaka, får Edelfelt och Ellan antingen försöka stanna hemma [i Finland] nästa vinter, eller så reser Edelfelt ensam hem för en kort tid och Ellan åker till franska landsbygden med Runebergs eller Vallgrens.
Ellan vill inte inverka på Edelfelts sommarplaner och gör allt för att tänka ut den bästa lösningen.
Om Ellan och Edelfelt kommer hem efter turen till Montbeliard, måste de bo på hotell Kämp hela vintern; Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ta reda på vad två rum där skulle kosta i månaden.
Societetshuset är bättre, om inte berusade herrar skrålar för mycket om nätterna.
Ellan hade hoppats kunna vara frisk och lära känna Alexandra, Annie och Berta Edelfelt i sommar; nu skäms hon över att komma dit som ”en ko” och vara otrevlig och genant för alla.
Edelfelt menar att man inte kan vara snällare än Ellan är under dylika omständigheter; hon försöker dölja illamående och trötthet.
Ellan och Edelfelt har varit förståndiga; Ellan har undvikit alla häftiga rörelser, och de har bara antagit ett fåtal inbjudningar då Ellan varit "rask", pigg och kry.
Alla Ellans kläder har ändrats och hemma går hon utan korsett.
Gud leder allt till det bästa, men Edelfelt är orolig; Ellan är den kryare och modigare av dem två.
Edelfelt och Ellan stannar i Paris till slutet av juni; mycket beror sedan på vad Landowsky säger.
Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Edelfelt går följande dag till Lewenhaupts på avskedsmiddag för prins Eugen; det är oklart om Ellan känner sig tillräckligt kry för att komma med.
Edelfelt och Ellan reser kanske nästa vecka till Amics lantställe; han har bjudit många gånger och förnyade inbjudan igår.
Alla kommer nog att rymmas in i villan i Haiko; bara Edelfelt blir rik ska han bygga ett nytt hus, där man kan bo under vintern också, med ateljé och många sovrum; det är odrägligt att bli tvungen att flytta tiil Helsingfors redan i september.
Bättre än Haiko skulle vara en vinterbeboelig villa i närheten av Helsingfors; Ellan har häst och ekipage; det skulle passa bra att bo i Gumtäkt eller Mejlans.
Edelfelt har fått huvudvärk efter att ha haft modell; Ellans råd är att ha bara en ordentlig seans om dagen.
Paris 3 juni 1888 3 juni 1888
Avskedsmiddag för prins Eugen hos Lewenhaupts; gäster: bara herrskapet Celsning och herrskapet Edelfelt; Ellan ursäktade sig p.g.a. trötthet.
Ellan och Edelfelt följt prins Eugen till tåget tillsammans med hela svenska "konstnärkolonin"; man hurrade för prinsen och Ulla Celsing fick blommor.
Glad över att grevinnan Lewenhaupt tycker om Ellan; grevinnan tar med Ellan till Boulognerskogen med sin vagn imorgon; varit i Boulognerskogen i Chambures vagn i går.
Paris är för stort för att fête des fleurs ska lyckas; åkte jämsides med drottning Isabella och en av infanterna.
Sett rekonstruktionen av Bastiljen före 1789; förbluffas över hur bra den var gjord; Berta Edelfelt skulle ha tyckt om att se det; synd att Berta inte kunnat komma till Paris i år.
Ellan tyckte om rekonstruktionen av Bastiljen.
Vill komma tillbaka till Paris i september; vill skjuta upp det Grosjeanska arbetet till dess.
Ellan mår bra av hetta och av att få vara i fred; ingenting tröttar henne så som sällskapsliv; Ellan påminner om Edelfelt och Alexandra Edelfelt i det hänseendet; "tjocka Thyra" som trodde att Ellan bara vill leva sällskapsliv hade fel.
Paris 11 juni 1888 11 juni 1888
Bett Ellan skriva idag; har själv migrän sedan igår.
Ellan är rask, kry och glad; hon har ett "ypperligt lynne".
Litar på Ellan i alla praktiska angelägenheter: hon uträttar dem snabbt, bra och tyst.
Låter måla ateljén under sommaren, på samma gång grundlig städning; Ellan menar att det är dammet och eftermiddagssolen som åstadkommer huvudvärken.
Paris 13 juni 1888 13 juni 1888
Ateljén är kvalmig då eftermiddagssolen baddar på; Ellan har rätt: hela ateljén måste målas så att det tjocka dammet försvinner; talat med en målare som tar 280 franc för att måla och städa golvet.
Ellan har inte ännu varit hos läkaren.
Det var inte bra att Hulda Born inte gjorde visit hos Alexandra Edelfelt med hälsningar från Ellan och Edelfelt, särskilt som de hade gjort sitt bästa för att underhålla henne i Paris.
Ellan skulle vara på Saaris medan Edelfelt skulle vara i Ruokolaks.
Ellan mår bra; de gånger hon är trött har hon gjort mera än en "frisk" människa skulle orka med; bl.a. sömmerskor tröttar ut henne just nu.
Åker till Amic på landet på lördag och söndag; övriga gäster: Madame Henri Greville och Vennerberg.
Ellan beställt Edelfelts kläder för sommaren; hon tycker precis som Alexandra Edelfelt att han ser bra ut i blått och med vit halsduk.
Paris 20 juni 1888 20 juni 1888
Ellan är lugn angående avresan.
Ellan har inte ännu varit hos läkaren; Edelfelt vill veta vad läkaren säger om den långa resan fram och tillbaka; han vill inte riskera Ellans hälsa.
Varit på Amics lantställe på lördag och söndag, så att Ellan skulle få sova; en påfågel störde hennes sömn.
På Amics lantställe var det många andra gäster: författarinnan Henry Greville (Louise Durand) med man, Amics mor, Gunnar Vennerberg, mr Colzon med vacker och fet fru och hennes bror, Madame Guillaumet, som är änka efter konstnären; man blev tvungen att hålla dem sällskap.
Ellan gjorde intryck på Madame Greville, Madame Amic och Madame Guillaumet.
Paris d. 29 juni 1888 29 juni 1888
Läkaren avråder Ellan från den långa resan fram och tillbaka.
Behöver egentligen inte komma hem; kan måla Kejsarens beställning i Paris; skulle ändå inte hinna göra något på två månader i Finland: skulle oroa sig för den farliga resan tillbaka och dela sin tid mellan Haiko, Saaris och Ruokolaks.
Saknar den "styrande sidan av den äktenskapliga värdigheten"; har svårt att ställa det klokt för sig själv och de sina.
Skulle vilja träffa Alexandra Edelfelt; kanske hon och Annie och Berta Edelfelt kan komma till Köpenhamn i höst för att träffa Edelfelt? Eller om de alla kommer till Paris i september?; Ellan kommer med förslag till hur alla kunde träffas.
Läkaren menar att det är dumt att vara oförsiktig med en graviditet som annars ser ut att gå bra; Edelfelts känner många fruar som blivit sängliggande efter missfall, "flängande" under graviditeten, eller stora känslor under graviditeten.
Måleriet får gå som det kan, tills graviditeten är överstånden; kan kanske måla något vid den franska kusten.
Ellan driver med Edelfelts oro, precis som Alexandra Edelfelt brukar göra.
Svårt att resa till Montbeliard i september, då Ellan är långt i graviditeten.
Har inte sovit ordentligt inatt; men det är inget i jämförelse med Ellan som inte sovit ordentligt på 4 månader.
Paris 30 juni 88 30 juni 1888
Ellan skulle helst stanna i Frankrike; hon vill inte vara i närheten av släkt och vänner och vill inte bo på ett oroligt hotell.
Ellan vill av hederskänsla bygga ett hem i Paris före hon kommer till Finland.
Ifall Edelfelt och Ellan kommer till Finland, blir de tvugna att stanna ett år.
Resan till Montbeliard ger möjlighet att i några veckor fundera över planerna och komma bort från Paris.
Doktor Landowsky menar att Ellans graviditet går bra; resan i september tillåter han bara med korta dagsetapper.
Landowsky gett Ellan förhållningsregler: bl.a. diet; påminde henne om att vara förståndig, om hygien och försiktighet, eftersom varken hon eller Edelfelt varit sjuka och tidigare behövt tänka på sådant.
Ellan har ännu inte sagt något till sin mor om graviditeten.
Ellans graviditet är en skola i tålamod för Edelfelt; Ellan själv är beundransvärd.
Ellan är färdig att resa till Amerika, om det kunde gagna Edelfelts konst; Edelfelt menar att hon borde tänka mera på sig själv.
Ellan har varit några gånger på middag hos Pasteurs och Vallery-Radots; senaste gång ville de göra ett protokoll över samtalet, som gick ut på att Edelfelt om 3 år skulle ha kommit långt; Edelfelt tror inte själv på det.
Roligt att familjen Pasteur-Vallery-Radot tycker om Ellan, trots att hon är olik Madame Vallery-Radot.
Pasteurs och Vallery-Radots tyckar att Edelfelts ska resa till Montbeliard först i september; Ellan skulle då kunna komma till dem i Arbois då hon skulle tröttna på herr Grosjean.
Skrattat åt resultatet av Minusinsk-expeditionen; kåseriet i Nya Pressen var bra, var det skrivet av Neiglick?
Hoppas att sommarplanerna reder ut sig; ser det hela ljusare efter en ordentligt soven natt och mindre arbete; det går ändå som Gud vill.
Paris 4 juli 1888 4 juli 1888
Hade tänkt resa till Montbeliard imorgon, men eftersom Ellan var så trött igår beslöt Edelfelt att inte skynda flyttningen och bestyren med tavlorna; resan är uppskjuten till i övermorgon.
Ellan har hållit på med att packa in saker och kläder; deponerat silver och smykcen i Crédit Lyonnais; allt utan hjälp av Marguerite, som är glömsk och "slamsig" och helst skvallrar med de andra pigorna i trappan.
Marguerite är en god köksa och frågan är om en lika bra går att få igen; å andra sidan har Ellan mer hjälp av vem som helst än hon haft av Marguerite.
Köpt presenter åt alla därhemma; kommer att skicka dem i flera sändningar som kostar i tull; en del saker kommer direkt från Bon Marché: grå silkeschal åt Alexandra Edelfelt, en peignoir åt tant Gadd, klänningstyger i siden åt Annie och Berta Edelfelt; mycket kläder åt barnen Brandt som Ellan försäkrat att är nyttiga och kan användas dagligen; enkelt att skicka från Paris, istället för att Alexandra Edelfelt får förse familjen Brandt med kläder; Alexandra Edelfelt får köpa något åt Max Brandt; kappor och böcker åt Annie och Berta Edelfelt sänds särskilt för sig.
Vågar inte tänka på hemresan; huvudsaken är att Ellan kommer bort från Paris med alla bestyr; Edelfelt känner att de behöver andrum och tid för sig själva .
Tror att Ellan helst skulle stanna i Frankrike i sommar; tänkt på St Malo; där finns bl.a. norska och finska sjömän att måla, den bretonska byn Dinard, Mont Michel, Jersey.
Vistelsen i St Malo skulle inte hindra resan till Köpenhamn; ifall Ellan orkar, kommer hon med, annars kommer Edelfelt ensam för 14 dagar.
Har ännu inte våning för nästa år.
Det är kallt; har därför inte saknat landsbygden ännu.
Skickat "Mandolinata" till Sinebrychoff; alla tycker att den är bra; haft besvär att få en bra ram, men Sinebrychoff vill ha pastellen utan ram; Ellan menar att den är för bra för Sinebrychoff.
Montbeliard 11 juli 1888 11 juli 1888
Edelfelt skulle ha blivit tokig av att stanna i Paris med verkliga och inbillade omsorger; Ellan var mycket trött p.g.a. flyttningsbestyren.
Blir alldeles ifrån sig vid tanken på resan till Finland, på att hyra våning i Paris, världsutställningen, förlossningen.
Mademoiselle Grosjean är sötare än i Paris förra året; Ellan tycker om henne.
Livet hos Grosjeans är patriarkaliskt och påminner om svenskt lantliv; Ellan påpekat det redan i allén.
Nöjda med att ha kommit till Montbeliard; Ellan blivit väl emottagen och hon har lätt att ta seden dit hon kommer i Europa.
Montbeliard 15 juli 88 fortsatt 18 juli 15 juli 1888
Tack för Alexandra Edelfelts 3 uppmuntrande brev; Edelfelt lyssnar gärna på hennes "predikan"; Ellan menar att Alexandra Edelfelt är klok; frågar själv varför Edelfelt "bråkar", då Ellan sjäv är nöjd och lugn.
Vädret varit kallt tills igår; omöjligt att göra långa promenader; Ellan har åkt i vagn med Mademoiselle Grosjean, men två gånger har de fått hagel över sig.
Ellan vilar sig; förutom då Madame Grosjean av vänlighet samtalar med henne.
Grosjean är mån om att Ellan ska ha det bra.
Ellan vill resa tillbaka till Paris i september; Edelfelt: får se om det blir så.
Blivit "vänd ut och in" av allt nytt under året: förlovning, giftermål, hem, framtidsplaner.
Hoppas bli lugn och kunna arbeta metodiskt; lider själv av oron och plågar sin omgivning med den: Alexandra Edelfelt och Ellan; Ellan är förståndig och jämn.
Varit på första gemensamma promenaden i Montbeliard igår; Edelfelt har målat hittills och Ellan åkt ut i vagn med Mademoiselle Grosjean.
Baden Baden 30 Juli 1888 30 juli 1888
Från Montbeliard till Basel för att vila ut, vara fria, göra ett beslut, se på Holbein; men hetta och åskväder gjort det omöjligt att sova.
Ellan skulle helst stanna i Frankrike för att få vara för sig själv vid tiden för förlossningen; Edelfelt har skräck för allt det obekanta; Ellan vill inte tillbringa 14 månader på Saaris; Edelfelt är rädd för utgifterna i Paris, vill inte flacka omkring i Normandie och Bretagne, utan något att måla som inte redan skulle vara målat förut och bättre; det skulle vara värre än "målerisk död" i Helsingfors eller på Saaris hela vintern; Ellan vill inte bo på hotell i Finland; Edelfelt det går inte med en förlossning i ödemarken utan läkare och förnuftig vård.
Ellans idé om att föra Edelfelt till Baden-Baden; Edelfelt har aldrig varit på bad- eller kurort tidigare; glad över att höra musik 3 ggr dagligen, se landskapet i Schwartzwald och återfå lugnet.
Reser ikväll till Heidelberg och därifrån till Cassel.
Vill vara karl och familjefader med myndighet som alla män i Finland, men är gjord av en annan ull; blir aldrig myndig och självförnöjd; kommer att vara lugn först i graven.
Wilhelmshöhe d. 1 aug. 1888 1 augusti 1888
Besett Heidelberg med Ellan, som vilat på hotellet till klockan 12.
Heidelberg en liten stad; ätit på "äkta" tysk restaurang.
Reste från Heidelberg på eftermiddagen; hade en och en halv timme på sig att se Frankfurt: såg Göthe och Rotschild-husen.
Anlände till Cassel på kvällen och bodde på uselt hotell, som rekommenderats i Baden; fått veta att det gått neråt det senaste halvåret.
Rest ut till Wilhelmshöhe, blivit överraskade av åskskur och beslutat sig för att stanna på snyggt hotell.
Resan till Finland är lång; Edelfelt hoppas att han inte behöver ångra den; har gått emot Ellans vilja att stanna i Frankrike av fruktan för det som förestår och samtidigt "ställt sakerna så dumt som möjligt".
Ellan fruktar för ett år hemma; trots att hon är hemma på Saaris, är hon inte hemma hos sig själv.
Får själv också tillbringa en del av sommaren på Saaris, just då världsutställningen står för dörren.
Saaris 5 okt aftonen. 5 oktober 1888
Ellan är för att bo på Gumtäkt; hon menar att köksans "vilda mod" inte får avskräcka: bara ett mål lagas om dagen och allt annat kan lagas i egen våning på petroleumkök.
Ellans mor talar om svårigheten att få läkare på Saaris.
Det finns saker på Gumtäkt och Ellan skaffar resten: det som behövs för 2 jungfrur, servis, linne, inredningen för ett rum, skrivbord, lampor.
Både Ellan och hennes mor är förberedda på att det inte blir komplett på Gumtäkt, men de har inte väntat sig det heller.
Ellan och hennes mor: hästen får stå i fähuset på Gumtäkt.
Ellan och hennes mor menar att det är naturligt att Viderholm går små svårigheter.
Ellan hälsar att hon tror att det blir trevligt på Gumtäkt.
Roligt att Ellan är kry och blomstrande.
Ellan menar att allt reder sig bara hon och Edelfelt får tak över huvudet, läkarhjälp och bara de inte bor inne i Helsingfors.
Ska försöka komma till Helsingfors snart; kommer själv några dagar tidigare för att ställa i ordning Ellans rum.
Saaris onsdag afton. [1889] 1 januari 1889
Ellan är oförändrad; innerst glad över att Edelfelt kommit hem, trots att hon försäkrar att han nog kunde ha stannat för den goda sakens skull.
Reser med Ellan till Forssa imorgon, för att beställa ett stadigare staffli och kilram.
Måtte Annie Edelfelt göda sig och glömma sina krämpor; Ellan och Edelfelt gläder sig över att få henne till Paris nästa vår.
Ellan är snäll och glad; Edelfelt märker att han ändå har en god vän i henne.
Ellan förutspår att Edelfelt ännu kommer att ha glädje av att han avsade sig jurymedlemskapet och reste hem; hoppas hon har rätt.
Ellan och Erik hälsar till alla.
Fredag – [1889] 1 januari 1889
Varit med Ellan på en lång promenad igår för att se några skogstorp; de var lika som torpen i Nyland eller var som helst.
Ellan lider för att Edelfelt inte fåt fatt i ett bra motiv att måla; hon lider av Edelfelts håglöshet och lojhet, försöker göra allt för att hans arbete ska gå lättare; Edelfelt menar att ingenting hjälper då han tidtals är slö: varken kalla bad, motion eller vila.
Ellan berättar att Erik håller på att få en sjätte tand och att han äter glupskare än förut.
Ellan hälsar.
Måtte Ellan kunna hålla ut med Edelfelts humör då han inte målar och då målandet inte går; Edelfelt menar att han måste vara tråkig då.
Söndag afton 1 januari 1889
Ellan sitter med Erik som utför en "Indian dance", Berta Edelfelt vet hur en sådan ser ut.
Erik är 72 cm lång och "duktigt tjock"; Ellan och Edelfelt "far illa" med honom; Edelfelt undrar om det är bra för Eriks hälsa.
Ellan är noga med att visa allt som finns att se, därför promenaderna till avlägsna torp och byar; Edelfelt blir bara fetare trots det.
måndag 1 januari 1889
Krohn förmedlar "fremmedes" hälsningar till Ellan, Alexandra, Annie och Berta Edelfelt.
Ellan hälsar och Erik skriker och fäktar med armarna, det är hans sätt att hälsa till Haiko.
lördag kl. 10 1 januari 1889
Kallt och ruskigt: nöjd med att ha vinterpaltån och med att Ellan och Erik slapp den sibiriska temperaturen.
Kjöbenhavn 25. 1 januari 1889
Ellan, Erik och Edelfelt mår bra; förutom Eriks hosta.
Stannar i Köpenhamn till onsdag; har inga rum i Paris och i ateljén är det dragigt; alla menar att det är svårt att få rum i Paris.
Ellan hälsar och lovar skriva.
lördag 26 på Café de la Regence 1 januari 1889
Har idag hyrt våning på Boulevard des Malesherbes; flyttar in om tisdag; våningen består av salong och ett stort rum för Erik, matsal med glasveranda, 2 sovrum, kök och pigkammare; priset är 2200 franc om året, men det första kvartalet efterskänkes, återstår alltså 1700 franc.
Det har blivit kallt och ruskigt; längtar efter att komma "in under tak" och efter att få det litet bättre för Ellan.
Reser till Montbeliard i november för 10 dagar; under tiden får Ellan skaffa det nödvändiga till kök och matsal; sängkammaren och Eriks rum är nästan färdiga; många saker flyttas från ateljén till våningen.
Paris 30 mars 89 30 mars 1889
Kan Alexandra och Annie Edelfelt hälsa på ofta hos Ellan och Erik; skriv ofta om hur de mår och vad de gör.
Paris 25.4. 89 25 april 1889
Tack för Alexandra Edelfelts brev; ber om ursäkt för att inte själv ha skrivit; trodde ändå att Alexandra Edelfelt fått ta del av innehållet i de dagliga breven till Ellan.
Har varit på dåligt humör och skrivit "jeremiader" till Ellan.
Berätta för Ellan: igår middag hos Dagnan med Courtois och herrskapet Baude; i dag bal hos herrskapet Weissgerber de Stragewitz; Bertas klänning är inte påbörjad.
Paris 5 Maj 1889 5 maj 1889
Tack för Alexandra Edelfelts brev om Eriks visit; gråtit av glädje; det var Alexandra Edelfelts och Ellans snällhet och Eriks duktighet som rörde, inte växeln som följde med brevet.
Kan Alexandra Edelfelt hälsa Ellan och delge henne innehållet i det här brevet.
Paris 11 maj på aftonen. 11 maj 1889
Skrivit till Ellan om grälet med Runeberg och Becker på öppningsdagen; Runeberg är värre än Becker; Lina Runeberg menar att Edelfelt, Berndtson, Järnefelt och andra är dåliga patrioter, precis som konstkritikerna; hon talar om "otäcka revolutionärer"; allt detta sagt som svar då Edelfelt frågat varför Wikströms saker inte kommit, trots att Edelfelt anmält dem, varför Edelfelt inte fått inträdeskort till utställningen som alla andra.
Paris 20 maj – kl. 4 på morgonen 20 maj 1889
Orsaken till att Edelfelt avsagt sig medlemskapet i juryn: vill vara hemma i sommar, kan inte tänka sig att ge sig av på nytt hemifrån senare i sommar eller att låta Ellan och Erik resa till Paris när det är som hetast.
Berta Edelfelt menar att Edelfelt borde ha tänkt i förväg och att han nu inte mera ska tänka på saken, då den är beslutad; Berta menar att Edelfelt skulle ha grämt sig över sin förstörda sommar och påminner om att det skulle ha varit illa mot Ellan att låta henne vara ensam i Finland eller att ha henne att resa med Erik och amman.
30 maj 89 30 maj 1889
Reser i början av nästa vecka; skamsen för att inte ha fullgjort sin plikt mot sina franska vänner, men å andra sidan lycklig över att få träffa sin familj, särskilt Erik och att få måla i lugn och ro; tankar om att det alltid finns ett "å ena sidan" och ett "å andra sidan".
Saaris midsommardagen kl. 11 om aftonen 24 juni 1889
Njuter av friheten tillsammans med Ellan och Erik; ätit frukost för sig själva idag och bara middag med de andra.
Idag suttit länge på Kaukola åsen tillsammans med Ellan och sett en förtrollande solnedgång.
Det kommer att bli roligt att komma till Haiko; men är rädd att familjens "invasion" inte kan ske utan att de inkräktar på Alexandras, Annies och Berta Edelfelts utrymme.
fredag – det är den femte juli nu. 5 juli 1889
Fått tant Gadds vänliga telegram i förrgår; Ellan mötte på stranden med telegrammet, då Edelfelt varit ute i båt och var på dåligt humör övera tt inte ha fått tag i något motiv; kunde aldrig ha tänkt sig att nyheten i telegrammet var så "storartat" glad.
Medaljen gjorde stor effekt på Julia de la Chapelle; men mest på Ellan, som är stolt; de andra vet inte vad saken handlar om och de är "blaserade" på medaljer, eftersom det ju finns lantbruksutställningar med medaljer och pris.
Fru Frondén är här för att Ellan ska få vila; fru Frondén suttit och talat strunt för Ellan till halv två på natten.
Lördag 6 Juli 89 6 juli 1889
Ellan reste efter posten igår; upptäckte att tidningarna inte kommit eftersom någon glömt att prenumerera; Ellan lånade tidningarna av Zitting och hämtade dem till Edelfelt, som målade på åsen.
Saaris fredag 12 Juli 89 12 juli 1889
Ellan vill inte lämna Erik; hon skulle komma några veckor senare till Haiko och sedan stanna där resten av sommaren; Ellan skulle bo i Haiko medan Edelfelt målar Haartman, Edelfelt skulle åka ut till Haiko då och då.
Ellan ber påminna Alexandra, Annie och Berta Edelfelt om att Eriks ankomst till Haiko kommer att störa dem betydligt: baden, blöjorna, amman är till besvär; Edelfelt tänker att sämja ger rum och att det är roligt för Alexandra, Annie och Berta Edelfelt att ha Erik hos sig; Erik är ju hemlös.
Hälsningar till alla i Haiko från Ellan, Erik och Edelfelt; ett öde att det är så långt mellan Haiko och Saaris; skulle vilja träffa Alexandra, Annie och Berta Edelfelt ibland.
Måndag 15 juli 89 15 juli 1889
Kommer till Haiko mot slutet av veckan; Ellan kommer någon vecka senare; hoppas att "invasionen" kan gå för sig utan att hela huset vänds upp och ned.
Ellan hälsar.
Köbenhavn 18 sept. 89 18 september 1889
Anlände i förrgår morse; fann Ellan och Erik väl installerade i hotell Central.
Krohns har övertalar Edelfelts att flytta in hos dem; det skulle ha varit oartigt att inte anta inbjudan, men Edelfelt är inte glad eftersom Ellan inte alls har kommit in i de nya förhållandena och är nedstämd och generad över att Erik hostat litet på natten.
Om man har familj, ska man inte resa; om man ska resa, ska man inte ha familj; åtminstone inte med Edelfelts lynne.
Ellan har fått brev från Madame Jacquinot om att hon har huset fullt av engelska misser; Ellan hade nog räknat med att kunna bo hos Madame Jacquinot; nu får det bli hotell, eftersom Ellan inte vill bo i ateljén och det kan ju vara förnuftigt eftersom det drar så mycket där.
I kväll på teatern för att se Olof Paulsen i Abracadabra; får se om Ellan kommer med.
Tycker inte själv att Eriks hosta är "något".