Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

konstnär, teckningslärare

Antwerpen d 11 December 11 december 1873
Fröken Hilda Granstedt har frågat om kvinnliga elever vid konstakademien; sådana har aldrig funnits och tas inte heller emot; Edelfelt anser att akademin i Antwerpen är för "grundlig och onätt" för att lämpa sig åt "fruntimmer".
Paris d. 20 Sept. 1874 kl. 11 på afton 20 september 1874
Edelfelt är tacksam för Alexandra Edelfelts present som kom med fröken Hilda Granstedt; hans gamla ullstrumpor har alla stora hål på hälarna; stövlar (bottiner) har han, däremot behöver han köpa en paletå i oktober, *men de borde gås att få ganska billigt i de stora magasinen.
Paris d. 1 Oktober 1874. – I mitt nya logis Rue Cassette 23. 1 oktober 1874
Fröken Hilda Granstedt är på kommande; hon kommer att göra ett onödigt besök ut till Batignolles, men Edelfelt kunde ju inte förutse den snabba flytten.
Paris d. 12 Okt. 1874. Kl. 3 e.m. 12 oktober 1874
Fröken Hilda Granstedt träffade Edelfelt igår och han fick Alexandra Edelfelts paket med strumpor, brev och pengar, samt många hälsningar hemifrån; han har visat fröken Granstedt runt i staden, frukost på Palais Royal, ett kort besök på Louvren och sedan sökte de upp Berndt Lindholm som inte var hemma; medan de väntade på att Lindholm skulle komma tillbaka från promenaden med fru och pojke på Champs Elysées talade de om konst i Batignolles och Montmartre; fröken Granstedt har några omsorgsfulla teckningar och ganska bra målningar med sig, hon blir en av Charles Chaplins bästa elever.
Paris d. 2 November 1874. 2 november 1874
*Edelfelt har sett fröken Hilda Granstedt två gånger på Louvren.
Paris d. 14 Nov. 1874. 14 november 1874
Fröken Hilda Granstedt har Edelfelt inte sett på länge.
Paris d. 5 April 1875. 5 april 1875
Dopet hölls i protestantiska kyrkan Rue Couchat; andra faddrar var Arvid Liljelund, Adolf von Becker, baron Olof Hermelin och fröken Hilda Granstedt; Berndt Lindholms dotter döptes till Sigrid Helena av en norsk präst.