Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

friherrinna, g.m. V.M. von Born, Gunnar Berndtsons syster, Ellan de la Chapelles kusin

Stockholm den 19 Juli 1872. 19 juli 1872
Tant Gustafva Pomell steg i land i Skuru, där hon skulle mötas av Alma Alléen (doktorinnan från Fiskars); Gunnar Berndtson steg ombord för att följa med till Stockholm, han kom till ångbåtskajen i sällskap med Wilhelm Pipping, som skulle fara in till Ekenäs; Edelfelt fick inte nöjet att träffa Hulda Berndtson.
Granbäck d. 11 September 1872. 11 september 1872
Edelfelt har med hjälp av doktor Eljert Mobecks tidsschema målat Adelaide Leuhusens porträtt färdigt och anser tavlan ganska bra och likheten ”temmeligen väl träffad”; han har tänkt lämna porträttet kvar som gåva; formatet är det samma som Hulda Berndtsons porträtt.
Antwerpen d. 2 Oktober 73. 2 oktober 1873
Monsieur Joseph Van Loon presenterade Edelfelt för Monsieur Nicaise de Keyser och underströk att en aktad man i Finland (kommerserådet Johan Friedrich Hackman) hade framhållit Edelfelts anlag som goda; de Keyser ansåg Edelfelts medhavda tavlor som lovande (bl.a. Hulda Berndtsons porträtt och porträtt av Alexandra Edelfelt); Edelfelt blev utan vidare antagen till konstakademien, men måste för reglernas skull utföra en "teckning efter antiquen"; direktör de Keyser tyckte inte riktigt om Edelfelts antikritningar men menade inte att det var hans fel; han "tycktes mena att alla ritlärare hade galna metoder, undantagande de i Antwerpen"; de Keyser trodde att Edelfelt redan om några veckor skulle bli uppflyttad till en högre klass; i flera ämnen hamnade han att börja mitt i kursen, eftersom de inletts redan i maj; de Keyser frågade Edelfelt om han före han anlände till Antwerpen varit på de klara med att man där arbetade hårt och hade stränga regler; Edelfelt svarade att han kommit till Antwerpen för att han visste att man där hölls i "tukt och Herrans förmaning".
Antwerpen d. 30 Nov 73. 30 november 1873
Lulle (Julian) Serlachius har dansat med sin Huldgudinna [Hulda Berndtson].
Paris, lördag d. 22 Aug. 1874 22 augusti 1874
*Om Hulda Berndtson inte är förlovad med Wendt så blir hon det väl med en annan löjtnant!
Paris d. 5 September 1874. 5 september 1874
Det finns ypperliga aktriser, som är vackra och spelar bra; Edelfelt har inte sett dem, det får vänta till vintern; Anna Judic skall vara oemotståndlig och påminner lite om Hulda Berndtson; Filip Forsten och Adolf von Becker har sett Louise Théo, som är förtjusande och påminner om fröken Thunberg i Helsingfors; en annan är Paola-Marié i Fille de Madame Angot; i varje bodfönster hänger porträtt av Sophie Croizette, Sarah Bernard, Adelina Patti och Christina Nilsson; Edelfelt tycker om det parisiska enkla och okonstlade sättet att spela teater; herrskapet Bosin sade att det ser ut som om de inte hade någon teatervana, skådespelarna står och går precis som andra människor, fastän de är på scenen.
Paris d. 2 November 1874. 2 november 1874
Julian Alden Weir och Edelfelt har tillsammans anlitat en modell, en ung italienska, bildskön som Hulda Berndtson; de har gjort en romerska antik kostym; Edelfelt tänker måla bara huvudet och halsen, håret à la Greque [i grekisk stil]; om det blir bra skriver han någon latinsk kärleksstrof av Horatius och kallar tavlan Lydia; han hoppas får den såld hos Gustaf Wilhelm Edlund.
Paris d. 20 Januari 1875. 20 januari 1875
Edelfelt talade hela kvällen med John Singer Sargents vackra kusin, Miss Sarah Austin; Julian Alden Weir talade med hennes yngre syster, Mary Austin, som påstods likna Weirs fästmö i Amerika; Alexandra Edelfelt får en uppfattning om Miss Austin om hon tänker på Hulda Berndtson; Miss Austin har bott två år i Dresden och är därför tyskt sinnad; hon och Edelfelt talade tyska, och språket flöt efter en stund lika bra som när han brukade tala med Schulz och Frédéric Matthæi; hon spelade några stycken av Frédéric Chopin och Robert Schumann på piano under kvällen; hon bad Edelfelt rita i hennes album; på hemvägen var James Carroll Beckwith förargad över att ha fått sitta med en gammal fröken.
Paris Annandag Påsk 1875. (på aftonen) 1 april 1875
*August Eklöf talade om Calle Holms planer på att köpa Hulda Berndtsons porträtt; Edelfelt skulle inte vilja göra sig av med Hulda Berndtson, lika lite som med Tajta (Fredrika Snygg), som hör till hans första försök att måla porträtt; Edelfelt målar gärna något nytt om Calle Holm vill ha en vacker flicka; även om "gubben" Fredrik Berndtson går med på att sälja sin dotters porträtt till Calle Holm vill inte Edelfelt det; han måste tänka på saken; är Calle Holm så envis att det inte går att diskutera saken med honom?
Paris 31 Maj 1875. 31 maj 1875
*Fru Augusta Berndtson kommer att få besvär med att hålla fram Hulda Berndtson i Sverige; hur kommer det sig att det bara är 85 studenter som reser?
Paris, fredag d. 9 Juli 75. 9 juli 1875
*Axel Antel har mycket talat om "Gumman" Berndtsons bestyr med att få Hulda Berndtson uppmärksammad i Stockholm; Han har med sig ett kort av den sköna, och Edelfelt tycker hon ser betydligt äldre ut; Axel har umgåtts lite med släkten de senaste tiderna, bara två gånger under vintern har han varit hos Victor de la Chapelles; Edelfelts mage säger att det är frukostdags, så han önskar Alexandra Edelfelt farväl.
Rom, måndag d. 22 maj 1876. 22 maj 1876
Hos Runebergs fick Edelfelt veta att han fått stipendium; Gunnar Berndtson fick inget; kanske hans föräldrar kan ge honom något, då Hulda Berndtsons klänningar och ridlektioner inte längre bekostas av dem.
Julmorgonen 1876. 25 december 1876
Gunnar Berndtson skall flytta in i ett rum under Edelfelt; Berndtson borde vänja sig vid att jobba lite hårdare, med hans starka "konstitution" behöver han inte frukta att anstränga sig; hans konstnärssinne är mera utvecklat än hans skicklighet; det är olyckligt med Berndtsons ekonomi, förhoppningsvis kan föräldrarna ge honom lite mera nu när Hulda Berndtson är gift och de har två rum att hyra ut; Edelfelt hoppas Nyländska avdelningen inte glömmer Berndtson i vår [stipendier]; Edelfelt och Berndtson kommer väl överens och har tämligen lika åsikter i konst.
Paris måndag d 9 April 1877 9 april 1877
Det lektes sällskapslekar med ord, vilket gjorde Gunnar Berndtson förskräckligt generad och blyg; han gav sig av i tysthet efter att ha tagit farväl av damerna, så Edelfelt måste traska hem ensam; på restaurangen har Berndtsons tystlåtenhet blivit ett ordspråk och Max Faivre kallar honom inte annat än le bavard [~ pratkvarnen]; det märks att han tänker, men inte snabbt, och hans tigande är således inte någotslags abrutissement [dumhet], som Filadelfo Simi tror; Edelfelt tror det härleder sig till den underliga plats han haft hemma; föräldrarnas tal med honom har inskränkt sig till förmaningar, medan pratet med Acku och Hulda Berndtson mest har handlat om väder och vind, läxor och dylikt.
d. 17 nov 1880 17 november 1880
Det är onödigt att förvåna sig över att väldens kvickaste kvinnor älskar dumhuvuden, samtidigt som man häpnar över en överlägsen karls smak; Edelfelt tror att en genialisk karl i en kvinna X eller Y älskar ett slags outtalat ideal som han delvis finner i X.Y; Gustave Courtois har framhållit att konstnärers fruar ofta varit rasande av avundsjuka utan skäl; Edelfelt kan varje gång han ser friherrinnan Hulda Born betrakta hennes näsa och ögon ur rent konstnärlig synpunkt och kan likaså vara förtjust i fröken Olga von Tobiesens hår; denna konstnärslåga är inte detsamma som kärlek.
Fjerdedag jul 1880. 28 december 1880
Fritz Wedel Jarlsberg är en ståtligt vacker pojke; han har sökt Edelfelts sällskap på grund av sin gamla kärlek till Hulda Berndtson som han flammat för på studentmötet [i Uppsala]; han bor elegant, är road av attachélivet, men har mest nordisk studentnatur i sig.
d. 9 mars 83 9 mars 1883
Samma Wedel har slagit rysligt för Hulda Berndtson under studentmötet 1875 och talar ofta med en viss rörelse om henne.
Paris lördag 3 juli 86 3 juli 1886
Miss Colt en av de vackraste människor Edelfelt har sett i sitt liv, Ellan de la Chapelle och Hulda von Born inbegripna.
Paris d. 5 juli 86 5 juli 1886
Miss Colt är stel som Hulda von Born, men "hon går nätt".
Paris 25 april 88 25 april 1888
Förvåningen var stor då Hulda von Born kom in [hos Edelfelt] med [sin bror] Berndtson och Aina Cronstedt.
Hulda von Born skulle ha varit ett bra ressällskap för Berta Edelfelt; kan hon helst resa med friherrinnan Cedercreutz, ifall friherrinnan lämnar sin mor på en tid.
Edelfelt var fri och ledig på eftermiddagen och gick med sina gamla ”flammor” i varuhusen Magasin du Louvre och Printemps; Gunnar Berndtson var nervös, Heddi Cronstedt var snipsig och kapriciös.
Det är hyggligt av Viktor von Born att låta sin fru Hulda resa till Paris för att "vädra sig"; hon förtjänar att komma ut från godset Sarvlaks och de åtta barnen.
Edelfelt hade inget kaffe att bjuda åt Hulda von Born, Gunnar Berndtson, Aina och Heddi Cronstedt i ateljén, han bjöd på champagne i stället.
Hulda von Born, Heddi och Aina Cronstedt, Gunnar Berndtson ville gå på teatern denna kväll, men Ellan och Edelfelt menade att det var för mycket efter dagen i varuhusen.
Paris 1sta Maj 1888. 1 maj 1888
Edelfelt har träffat Berndtson med damer på restaurang Ledoyen; de hade inte varit på Salongen och var perplexa över allt tal om måleri som hördes från alla bord.
Edelfelt gick ensam på skandinaviska middagen, han hade lovat Hulda von Born och prins Eugen [kallad Schenus] att komma.
Den skandinaviska middagen var livad med Larsson, fru Runeberg, prins Eugen, fru Larsson, fru Tuxen, fru Celsing, Salmson, Hulda von Born, Celsing, Aina Cronstedt, W. Runeberg osv; Larsson höll fåniga tal och så dansades det.
Hulda von Born och Aina Cronstedt dansade med prins Eugen på den skandinaviska middagen.
Paris, måndag 7 maj 88 7 maj 1888
I kväll är Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt bjudna till prins Eugen och Celsings; Edelfelt och Ellan har inte träffat det Berndtsonska sällskapet på sex dagar.
Ellan var så trött efter Salongens vernissage att Edelfelt förbjöd henne att åka ut och visa Paris för Hulda von Born och Aina Cronstedt.
Hulda von Born är förtjust i allt hon ser; Aina Cronstedt är missnöjd; Edelfelt konstaterar att Aina Cronstedt saknar sina kurtisörer i Helsingfors.
Klockan är sju på kvällen och Ellan har kommit hem från Hulda von Born.
Hulda von Born och Aina Cronstedt är inte bjudna till prins Eugen; Aina Cronstedt var snopen över det.
Rafael von Haartman är i Paris; han har bjudit hela den "Berndtsonska kolonin" på operan i morgon.
Paris, söndag 13 maj 88 13 maj 1888
Edelfelt och Ellan har varit på middag hos Runebergs tillsammans med Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt.
W. Runeberg är alldeles betagen i Hulda von Born.
Paris 22 maj 88. 22 maj 1888
Hulda von Born reste igår; det har redan gått fyra veckor sedan hon kom.
Edelfelt är arg över att Berta Edelfelt inte kom tillsammans med Hulda von Born.
Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Hulda von Born har skrivit från Köpenhamn; hon menar att den finländska avdelningen på utställningen är usel, att Edelfelts verk är dåligt placerade och att den finländska avdelningen är för liten.
Paris 13 juni 1888 13 juni 1888
Är rasande över att Berta Edelfelts resa inte blivit av; ressällskapet skulle ha ordnat sig, om bara Berta skulle ha vetat att Hulda Born hade för avsikt att resa.
Det var inte bra att Hulda Born inte gjorde visit hos Alexandra Edelfelt med hälsningar från Ellan och Edelfelt, särskilt som de hade gjort sitt bästa för att underhålla henne i Paris.
Ospedaletti 2 febr. 2 februari 1891
Just nu fick jag Mammas och Berthas bref med dataljer om det djupt sorgliga dödsfallet. Vi ha ännu ej kunnat hemta oss sedan i går, och ehuru Ellan försöker att vara lugn, märker jag ändå huru mycket hon sörjer.
5 februari 91. 5 februari 1891
från Viktor Born ha vi fått ett förtvifladt och på slutet alldeles oläsligt bref, skrifvet samma dag som Hulda dog.
Paris fredag 19 april 95 19 april 1895
Till doktorinnan Berndtson har jag skrifvit. Stackars hon! Först Hulda och så Gunnar och endast den sjukliga Acku qvar!