Beskrivning

fransk skriftställare, Louis Pasteurs svärson

Paris d. 14 maj 1886 14 maj 1886
Edelfelt gick med Pasteurs besked till Turquet; men Jean Baptiste Pasteur har berättat att familjen har ändrat sig: Madame Pasteur d.ä. och d.y., Madame Vallery-Radot och hennes man; de är rädda för att reproduktionen aldrig blir av.
Odaterat brevkort 1 januari 1888
Edelfelt har fått brev från Pasteur, som är glad att Edelfelt gör en liten halvfigur av porträttet av Vallery-Radot.
Paris 20 april 88 20 april 1888
Edelfelt målar om morgnarna ett porträtt av [skriftställaren] Vallery-Radot, som vet allt och har sett allt, men är en "kristisk-modest natur".
Edelfelt återberättar Vallery-Radots fabel om "den mäktiga, självkära, tjocka kritikern Sarcey".
Vallery-Radot beundrar sin svärfar Pasteur, precis som varje ärlig människa i "Pariserskojet".
Paris 25 april 88 25 april 1888
Edelfelt arbetar parallellt med "Horatius och Lydia" och porträttet av Vallery-Radot.
Igår gick porträttet av Vallery-Radot framåt, eftersom Vallery-Radot satt modell hela dagen; Pasteur gjorde visit på kvällen.
Pasteur är nöjd med porträttet av Vallery-Radot.
Paris 1sta Maj 1888. 1 maj 1888
Efter gårdagens emotioner och trötthet var det en glad överraskning att Vallery-Radot inte kan sitta för sitt porträtt idag och Edelfelt får en dag av vila.
Paris, måndag 7 maj 88 7 maj 1888
Den senaste veckan har Edelfelt och Ellan gått på Salongen, Edelfelt har målat porträttet av Vallery-Radot och "Horatius och Lydia", de har åkt i vagn, ätit frukost på Seinens strand, njutit av värmen.
Paris, söndag 13 maj 88 13 maj 1888
Edelfelt och Ellan såg slottet i Fontainebleau tillsammans med slottsfogden Carrière, som Vallery-Radot hade rekommenderat dem att söka upp; Carriére var en avskedad kaptensom fått platsen som slottsfogde med hjälp av Freycinet; de tillbringade två timmar i slottet och Edelfelt var rädd att Ellan skulle trötta ut sig.
Vallery-Radot sitter modell hela dagen imorgon; han ska äta frukost med Ellan och Edelfelt.
Vallery-Radot är 33 år; han är Legouvés neveu [nevö, systerson eller brorsson], Soubes "petit neveu" [brors eller systers barnbarn]; han har varit sekreterare hos Freycinet; han är lierad med Gambetta, Jules Simon, hela franska akademien, kammaren.
Vallery-Radot är en utmärkt skriftställare; han har skrivit boken om Pasteur som Annie Edelfelt läste.
Vallery-Radot är Pasteurs sekreterare och rådgivare.
Vallery-Radots nya bok kommer ut i dagarna; det är en psykologisk studie av Madame de Sévignè.
Vallrey-Radot är bildad, han kan citera i oändlighet, och berätta och återge anekdoter, yttranden och karakteristikska historier om "märkliga män från alla tider".
Paris 17 maj 88 17 maj 1888
Den här dagen är det middag igen, denna gång hos Vallery-Radots; Pasteur tar första gången efter sjukdomen på sig fracken och kommer för Ellans skull; andra gäster är Francois Coppée, baron och baronne Du Piu och några politiker.
Edelfelt har lovat få Ellans svarta sammetsklänning i ordning inför middagen, och har därför talat med en sömmerska så att Ellan inte skulle behöva "bråka" med sin toilett, sin klädsel, inför middagen hos Vallery-Radots.
Pasteur har gjort visit hos Edelfelt i hans ateljé; Pasteur är förtjust i porträttet av Vallery-Radot.
Edelfelt målar flitigt; han bröt upp från Celsings igår klockan tio på kvällen och ämnar göra detsamma med Vallery-Radots idag; på det sättet har han sovit tillräckligt klockan sju, är färdig för kall avrivning och sitter vid staffliet halv nio.
Paris 22 maj 88. 22 maj 1888
Porträttet av Vallery-Radot skulle avslutas idag, men Edelfelt är inte riktigt nöjd med det.
Middagen hos Vallery-Radots bjöd på allvarligt, lärt, vittert och litet reaktionärt folk; Coppée var underhållande, men påminner om en katolsk präst; Ellan tyckte bäst om gamla markis Saint-Hilaire.
Det var lustigt att lyssna till alla människor på Vallery-Radots middag; de berättade om historiska tilldragelser; gamla Madame Boisdeffre sade sig ha hört om Bastiljens storming av en greve Pasquier; hon ville bevisa att Bastiljens storming inte var något dramatiskt då det hände, utan att republikanerna förstorat det senare.
På middagen satt Ellan mellan Vallery-Radot och baron de Piu, som är en "gammalfransk militär typ".
Pasteur som är trött efter sin sjukdomsattack hörde mest på under middagen hos Vallery-Radot; han talade med Ellan om Edelfelt; Pasteur känd först inte igen Ellan eftersom hon var annorlunda klädd.
Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Edelfelt har skickat ögonblicksfotografier från Paris samt Vallery-Radots bok till Annie Edelfelt; Edelfelt ville skicka Labruyères Caractères med Berndtsons, men fick inte tag i trevlig upplaga; Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ta reda på vilka klassiska franska böcker Annie önskar sig.
Paris 11 juni 1888 11 juni 1888
Migränen har inte blivit bättre av en porträttseance med Vallery-Radot idag.
Paris 13 juni 1888 13 juni 1888
Porträtten av Mr och Madame Vallery-Radot är problematiska; skulle vilja lämna konstverken för att resa hem.
All möjlig otur med porträttet av Vallery-Radot; just nu kan han inte sitta modell eftersom hans bästa vän Gouvion de Saint-Cyr håller på att dö.
Paris 20 juni 1888 20 juni 1888
Arbetat mycket på de små porträtten av makarna Vallery-Radot; imorgon sista seansen för Vallery-Radot; för Madame Vallery-Radot behövs ännu tre sanser.
Paris 30 juni 88 30 juni 1888
Landowsky är Chambures läkare; Edelfelt har tagit reda på Landowskys rykte genom Vallery-Radot och Grancher, som har positivt omdöme; inte ett enda fall av barnsängsfeber har förekommit inom hans stora praktik.
Familjen beundrat porträtten av Vallery-Radot och Madame Vallery-Radot; har sällan haft en tacksammare publik.
Vallery-Radot poserar med en bok som han skär upp, framför porträttet av Pasteur.
Vallery-Radot läser mera än Alexandra Edelfelt.
Vallery-Radots vänskap för Edelfelts; Madame Vallery-radot är alltid i första hand Pasteurs dotter, som Vallery-radot säger, och hon ger inte sin vänskap till vem som helst.
Madame Vallery-Radot observerar och tänker först, talar sedan; Vallery-Radot är mera konstnärlig.
Vallery-Radot är ingen banbrytare inom litteraturen; han menar själv att han är född 50 år för sent.
I familjen Pasteur och Vallery-Radot ställer man vetenskapsmannen och konstnären högt; Pasteur ville själv bli konstnär; han är en sträng kritiker och kommenterade porträttet av sig själv och dottern medan Edelfelt målade; resultatet blev bra tack vare dessa anmärkningar.
Ellan har varit några gånger på middag hos Pasteurs och Vallery-Radots; senaste gång ville de göra ett protokoll över samtalet, som gick ut på att Edelfelt om 3 år skulle ha kommit långt; Edelfelt tror inte själv på det.
Vallery-Radot skriver en roman, som är en studie à la Oblomoff; romanen ska bygga på verkligheten: Vallery-Radot har varit Freycintes sekreterare och känt Gambetta.
Har Annie Edelfelt fått det andra exemplaret av Vallery-Radots bok, med dedikation?
Roligt att familjen Pasteur-Vallery-Radot tycker om Ellan, trots att hon är olik Madame Vallery-Radot.
Pasteurs och Vallery-Radots tyckar att Edelfelts ska resa till Montbeliard först i september; Ellan skulle då kunna komma till dem i Arbois då hon skulle tröttna på herr Grosjean.